
 
 
23 January 2009 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
LONDON EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Email: CommentLetters@iasb.org 
 
Dear Sir/Madam 
 
SAICA SUBMISSION ON EXPOSURE DRAFT – ADDITIONAL EXEMPTIONS FOR 
FIRST-TIME ADOPTERS: PROPOSED AMENDMENTS TO IFRS 1 
 

In response to your request for comments on the IASB’s exposure draft, Additional Exemptions 
for First-time Adopters – Proposed Amendments to IFRS 1, attached is the comment letter 
prepared by The South African Institute of Chartered Accountants (SAICA).  Please note that 
SAICA is not only a professional body, but also secretariat for the Accounting Practices Board 
(APB), the official standard-setting body in South Africa. The SAICA comment letter results 
from deliberations of the Accounting Practices Committee (APC), which is the technical 
advisory body to the APB. 
 
We thank you for the opportunity to provide comments on this document. 
 
Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss any of our comments. 
 
Yours sincerely 
 
 
Sue Ludolph 
Project Director – Accounting 
 
cc: Moses Kgosana (Chairman of the Accounting Practices Board) 
 Prof Alex Watson (Chairman of the Accounting Practices Committee) 
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GENERAL COMMENTS 
 
Overall, we agree with the amendments proposed by the exposure draft subject to our 
comments below under each question.  
 
SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 1 – Deemed cost for oil and gas assets 
 
The exposure draft proposes that an entity that used full cost accounting under its previous 
GAAP may elect, at the date of transition to IFRSs, to measure exploration and evaluation 
assets at the amount determined under the entity’s previous GAAP and to measure oil and gas 
assets in the development or production phases by allocating the amount determined under the 
entity’s previous GAAP for those assets to the underlying assets pro rata using reserve 
volumes or reserve values as of that date. 
 
Do you agree with the proposed deemed cost option for entities using full cost accounting 
under previous GAAP? Why or why not? If not, what alternative do you propose and why? 
 
While we agree with proposals that make it easier for an entity to move to IFRS on the basis 
that the effort and the associated cost to otherwise comply with IFRS 1 at the date of transition 
would exceed the related benefits, we have some concerns regarding this proposal.  
 
Firstly, we are not certain of the Board’s reason to limit the proposed exemption to only oil and 
gas assets, seeing that in IFRS 6 – Exploration for and Evaluation of Mineral Resources, oil 
and gas assets are not separated from other exploration and evaluation assets. In our reading of 
this exemption, using oil and gas assets is broader than exploration and evaluation assets as 
discussed in IFRS 6 as the proposals extend to development and production. We do not think 
the proposals adequately explain this distinction and rationale therefore.   
 
Secondly, there may be other cases where full cost accounting is used and where this 
exemption should also be allowed. We therefore recommend that the Board consider 
broadening the scope of the exemption in order to include all instances where full cost 
accounting is used. If the Board does not decide to broaden the scope, then to clearly explain in 
the Basis for Conclusions the reasoning behind the narrow scope.   
 
Thirdly, the proposed exemption does not require a first-time adopter to only use this 
exemption in circumstances where determination of cost or fair value is impracticable. We 
believe the proposed exemption should include a requirement to only use this option when it is 
impracticable to determine the cost or fair value of the various assets, as it may be possible in 
some circumstances to determine cost or fair value of oil and gas assets. This suggestion is in 
line with the approach proposed for operations subject to rate regulation.  
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Question 2 – Oil and gas assets–disclosure 
 
The exposure draft proposes that if an entity uses the exemption described in Question 1 above, 
it must disclose that fact and the basis on which it allocated the carrying amounts to the 
underlying assets. 
 
Do you agree with the proposed disclosure requirements relating to the deemed cost option for 
oil and gas assets? Why or why not? 
 
Yes, we agree with this proposal on the basis that the users of the first IFRS financial 
statements should be able to understand the manner in which the carrying amounts of oil and 
gas assets were determined on the date of transition. 
 
Question 3 – Deemed cost for operations subject to rate regulation 
 
The exposure draft proposes an exemption for an entity with operations subject to rate 
regulation. Such an entity could elect to use the carrying amount of items of property, plant 
and equipment held, or previously held, for use in such operations as their deemed cost at the 
date of transition to IFRSs if both retrospective restatement and using fair value as deemed 
cost are impracticable (as defined in IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting 
Estimates and Errors). 
 
Do you agree with the proposed deemed cost option for entities with operations subject to rate 
regulation? Why or why not? If not, what alternative do you propose and why? 
 
Yes, we agree with the proposed deemed cost option for property, plant and equipment relating 
to entities subject to rate regulation. However, we note that the question posed indicates that 
the use of this exemption is permissible only where retrospective restatement and the use of 
fair value as deemed cost is impracticable. The wording in the proposed IFRS 1.19B is not as 
explicit as in the question. We believe that the requirement to demonstrate the impracticability 
of retrospective restatement and fair value should be articulated in paragraph 19B as it has been 
posed in the question. 
 
In order to apply the exemption, an entity must demonstrate that it is impractical to obtain fair 
value. Often where fair value is not determinable in an active market, valuation techniques 
such as the discounted cash flow method are used. In some cases, depreciated replacement cost 
is used as a proxy for fair value and in many instances is readily available. We are not clear if 
the intention of the Board is that methods such as discounted cash flow and depreciated historic 
cost are first considered or whether the exemption should only be used if fair value is not 
determinable in an active market. If the former interpretation is used, this could limit the ability 
of a first-time adopter to apply the exemption. 
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Question 4 – Leases 
 
The exposure draft proposes that if a first-time adopter made the same determination under 
previous GAAP as that required by IFRIC 4 Determining whether an Arrangement contains a 
Lease but at a date other than that required by IFRIC 4, the first-time adopter need not 
reassess that determination when it adopts IFRSs. 
 
Do you agree with the proposal not to require the reassessment of whether an arrangement 
contains a lease in the circumstances described in this exposure draft? Why or why not? 
 
Yes, we agree with this proposal. However, we believe the proposed paragraph should state 
that where the terms of the original lease agreement have changed, a first-time adopter should 
re-assess the agreement at the date of transition. This rationale is supported by IAS 17.13, 
which requires a reassessment of a lease in circumstances where the lessee and the lessor agree 
to change the provisions of a lease agreement.  
 
Question 5 – Assessments under previous GAAP before the date of transition to IFRSs 
 
The Board considered whether to modify IFRS 1 so that entities need not reassess, at the date 
of transition to IFRSs, prior accounting if that prior accounting permitted the same prospective 
application as IFRSs with the only difference from IFRSs being the effective date from which 
that accounting was applied. In this regard, the Board noted that any such proposal must 
apply to identical, rather than similar accounting, because it would be too difficult to 
determine and enforce what constitutes a sufficient degree of similarity. The Board decided not 
to adopt such a modification because it concluded that the situation referred to in Question 4 is 
the only one in which relief of this type is needed. 
 
Do you agree that the situation referred to in Question 4 is the only one in which additional 
relief of this type is needed? If not, in what other situations is relief necessary and why? 
 
Yes, we agree and we concur with BC14.  
 
 
 
 
 


