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Dear Sir,
Exposure Draft Simplifying Earnings per Share — Proposed Amendments to IAS 33

We are pleased to have the opportunity to comment on the above Exposure Draft (ED) issued by
the International Accounting Standards Board (IASB), on behalf of BDO International’.

BDO does not support the proposals in the ED, because they include changes other than
convergence with US GAAP even though further changes to earnings per share (EPS) are likely to
arise from the work currently under way on financial instruments with the characteristics of equity.
We consider that the timing of changes to IAS 33 and full convergence with US GAAP should be
aligned with the outcome of the IASB and FASB project on financial instruments with the
characteristics of equity. Changing the standard now, only to amend it again in the near future as a
result of related convergence changes, would in our opinion be overly burdensome on both
preparers and users.

Further, we are not convinced that the proposals will simplify EPS as suggested.

Our detailed comments on the specific questions raised in the ED are provided in the attached
Appendix.

We hope that you will find our comments and observations helpful. If you would like to discuss

any of them further, please contact either Helen Thomson at + 32 2 778 0130 or Andrew Buchanan
at +44 (0)20 7893 3300

Yours faithfully,

SJLL/L MNos—

BDO Global Coordination B.V.

' BDO International is a world wide network of public accounting firms, called BDO Member Firms, serving
international clients. Each BDO Member Firm is an independent legal entity in its own country.

The network is coordinated by BDO Global Coordination B.V., incorporated in the Netherlands, with an
office in Brussels, Belgium, where the International Executive Office is located.
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Question 1
Mandatorily convertible instruments and instruments issuable for little or no cash or other
consideration:

1(a) - Do you agree that the weighted average number of ordinary shares for basic EPS
should include only instruments that give (or are deemed to give) their holder the right to
share currently in profit or loss of the period? Why or why not?

BDO agrees with the principle that the weighted average number of ordinary shares for basic EPS
should include only instruments that give their holder the right to share in profit or loss of the
period as stated in paragraph 18. However, question 1(a) refers to “... the right to currently share
in profit or loss of the period...”. The meaning of “currently” in this question is not clear. Does it
refer to the balance sheet date or some other date?

Similarly, the meaning of “currently” as used in paragraph 19 is not clear, when it is noted that
“Ordinary shares that are currently issuable for little or no cash or other consideration are deemed
to have the right to share with ordinary equity holders in profit or loss for the period”.

1(b) - Does the exposure draft apply this principle correctly to mandatorily convertible
instruments and ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration? Why
or why not?

Mandatorily convertible instruments

IAS 33 Earnings per share, paragraph 23, addresses mandatorily convertible instruments,
indicating that “Ordinary shares that will be issued upon the conversion of a mandatorily
convertible instrument are included in the calculation of basic earnings per share from the date the
contract is entered into”. Mandatorily convertible instruments are not specifically addressed in the
ED although we note that the Basis of Conclusions (BC 11 and 12) indicates that they are not
included in basic EPS unless they are participating instruments.

We are of the view that the last sentence of paragraph 19 of the ED could possibly address
mandatorily convertible instruments. The last sentence of paragraph 19 of the ED states that
“Ordinary shares are currently issuable if the holder of an instrument has a current ability to
become an ordinary equity holder”. We are unclear on how to apply this sentence to mandatorily
convertible instrument. Does the phrase “current ability to become an ordinary equity holder”
mean that instruments mandatorily convertible at a future date are not currently issuable, because
they do not have an immediate or present ability to become an equity holder? If so, we disagree
that instruments mandatorily convertible at a future date should not be included in the calculation
of basic EPS. Altematively, the phrase “current ability to become an ordinary equity holder” could
mean that instruments mandatorily convertible at a future date are currently issuable, because they
do have an ability to become equity holders at a future date. We support this latter interpretation.

It would be helpful for the text of the proposed standard to be amended in order that these
instruments are covered, rather than the guidance being included in the Basis of Conclusions.

Ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration
We are of the view that the principle is correctly applied to ordinary shares issuable for little or no

cash or other consideration, because the holders of the instrument has the current ability to become
an ordinary equity holder.
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Question 2
Gross physically settled contracts to repurchase an entity’s own shares and mandatorily
redeemable ordinary shares:

Do you agree with the proposed treatment of gross physically settled contracts to repurchase
an entity’s own shares and mandatorily redeemable shares? Why or why not?

Subject to the clarification of our concerns expressed in questions 1(a) & (b), we agree with the
proposed treatment of gross physically settled contracts to repurchase an entity’s own shares and
mandatorily redeemable shares.

Question 3
Instruments that are measured at fair value through profit and loss:

Do you agree that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary equity
holders of instruments measured at fair value through profit and loss and that recognising
those changes in profit and loss eliminates the need for further adjustments to the calculation
of EPS? Why or why not?

We agree, in principle, that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary equity
holders of instruments measured at fair value through profit and loss and that recognising those
changes in profit and loss eliminates the need for further adjustments to the calculation of EPS.

Question 4
Options, warrants and their equivalents:

4(b) - Do you agree that to calculate diluted EPS an entity should assume the settlement of
forward sale contracts on its own shares in the same way as options, warrants and their
equivalents? Why or why not?

We agree that to calculate diluted EPS an entity should assume the settlement of forward sale
contracts on its own shares in the same way as options, warrants and their equivalents, because this
is consistent with the approach taken in the ED that the final transaction resulting from these
instruments has already taken place.

4(b) - Do you agree that ordinary shares arising from the assumed exercise or settlement
options, warrants and their equivalents should be regarded as issued at the end-of-reporting

market price? Why or why not?

We agree with the proposals because:

° it reflects the effect on shareholders at the balance sheet date;
° it reflects the most current price and market conditions;

o it results in simplification of the calculations; and

o it is in line with the balance sheet approach in other IFRSs.
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Question 5
Participating instruments and two-class ordinary shares:

Do you agree with the proposed amendments to the application guidance for participating
instruments and two-class ordinary shares? Why or why not?

We agree with the proposed amendment.

Question 6
Disclosure requirements:

Are additional disclosures needed? If so, what additional disclosures should be provided and
why?

We consider that additional disclosures are not required.
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