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General comments 
We welcome very much the opportunity to comment on the above-mentioned exposure draft 
and support the IASB’s and FASB’s efforts to achieve convergence. For reasons which are 
explained in our replies to your specific questions, we nevertheless believe that ED 4 leans 
too heavily on FAS 144 to the detriment of quality. We would therefore very much prefer to 
retain the present approaches of IAS 16, IAS 35 and IAS 36 while adapting them to take 
into account some of the stronger aspects of FAS 144: we would hope that the IASB could 
then convince the FASB of the merits of such an approach in order to achieve greater 
convergence. In particular, we would prefer to see a less prescriptive and more principle-
based approach to these topics in the interest of relevance and reliability.  

Question 1 - Classification of non-current assets held for sale 

The Exposure Draft proposes that non-current assets should be classified as assets held 
for sale if specified criteria are met. (See paragraphs 4 and 5 and Appendix B.) Assets so 
classified may be required to be measured differently (see question 2) and presented 
separately (see question 7) from other non-current assets. 

Does the separate classification of non-current assets held for sale enable additional 
information to be provided to users?  Do you agree with the classification being made?  If 
not, why not? 

Draft response 
We agree with the IASB proposal to classify separately non-current assets held for sale, as 
defined by paragraphs 4 and 5 and Appendix B of the exposure draft, because it improves 
the information available to users of financial statements in assessing the timing and amount 
of future cash flows. 

However, the criteria used for such a classification are extremely prescriptive and therefore 
we encourage the Board to use a more principle-based approach. Instead of applying 
detailed rules as to whether an asset be classified as held for sale, the key criterion should 
rather be: Is this sale highly probable? Consequently, all the rules listed in App. B should 
rather be illustrative of that high probability instead of being purely prescriptive 

§ using such a key principle as the criterion would also avoid the arbitrariness of a 12-
month rule and its concomitant detailed exceptions. Any sale whose outcome is
expected to occur at a later date would need to be well documented and, if material,
explained in the notes. As you have clearly appreciated, regulatory requirements often
lead to protracted sale-process periods, so it would be helpful to avoid arbitrary,
impractical rules in this respect;

§ keeping the guidelines (amended as necessary) within IAS 16 and IAS 36, as we
recommend, would avoid the considerable practical problems in classification which
would arise from the proposals in respect of assets held for sale but still in active use;
(please see question 2 below)

§ an amendment of IAS 16 and IAS 36 would also avoid the potential inconsistencies with
regard to the inclusion of goodwill, assets held under financial leases (IAS 17) and
construction contracts (IAS 11). If it is nevertheless decided to proceed with a separate
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standard, the congruence of those standards with IAS 36 in respect of scoping these 
items in or out, and the guidance on the treatment of goodwill, which appears to show 
some inconsistencies within ED 4, should also be carefully reviewed; and 

§ we recommend that you reconsider whether abandoned (i.e. scrapped) assets could not 
also be included in this separate balance sheet category to ensure greater consistency 
of approach. This would be straightforward if you adopt our recommendation of 
amending IAS 16 and IAS 36 rather than creating a separate new standard. 

 

Question 2 - Measurement of non-current assets classified as held for sale 

The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale should be 
measured at the lower of carrying amount and fair value less costs to sell.  It also proposes 
that non-current assets classified as held for sale should not be depreciated. (See 
paragraphs 8-16.) 

Is this measurement basis appropriate for non-current assets classified as held for sale?  If 
not, why not? 
 
Draft response 
In our view the proposals are inappropriate in respect of assets held for sale but still in 
active use. The guidance in IAS 16 and IAS 36 should therefore remain intact (i.e. at the 
higher of net selling price and value in use). It appears to us totally incorrect to base the 
valuation of such assets solely on their net selling price. Similarly, we believe it wrong to 
stop depreciation of such assets while they are still in active use. The requirements of IAS 
16 and IAS 36 ensure that the use of the assets is properly reflected in the income 
statement as well as in the balance sheet. Also, stopping depreciation would produce 
misleading distortions of production costs at the detailed level of accounting and 
management financial reporting systems. Depreciation should only cease when an asset or 
group of assets is withdrawn from active use. 
 
However, should the proposals go forward in their present form, we would suggest that the 
allocation of any impairment loss on a disposal group should be conformed to IAS 36, which 
does not appear to be the case at present, including an illustrative example of how this 
allocation is to be done as this is not at all clear from ED 4, para. 14. 
 

Question 3 - Disposal groups 
The Exposure Draft proposes that assets and liabilities that are to be disposed of together in 
a single transaction should be treated as a disposal group. The measurement basis 
proposed for non-current assets classified as held for sale would be applied to the group 
as a whole and any resulting impairment loss would reduce the carrying amount of the non-
current assets in the disposal group.  (See paragraph 3.) 
Is this appropriate?  If not, why not? 
 
Draft response 
While generally supporting the approach proposed, which we would prefer to see reflected 
in IAS 36 rather than in a separate standard, we would like to make the following comments: 
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We find the wording of paragraph 2 somewhat confusing in that it specifically scopes out 
goodwill but in the last sentence scopes in disposal groups, which includes goodwill.  
Assuming this is what is intended, it would be helpful to clarify the point by explaining the 
last sentence with an explanation of the different treatments (please see question 2 above). 
 
Also, the definition of a “disposal group” in App. A talks of “to be disposed of, by sale or 
otherwise, ...” The last two words need precision: presumably disposal by scrapping or 
abandonment should not fall under the definition. 
 

Question 4 - Newly acquired assets 

The Exposure Draft proposes that newly acquired assets that meet the criteria to be 
classified as held for sale should be measured at fair value less costs to sell on initial 
recognition (see paragraph 9).  It therefore proposes a consequential amendment to [draft] 
IFRS X Business Combinations (see paragraph C13 of Appendix C) so that non-current 
assets acquired as part of a business combination that meet the criteria to be classified as 
held for sale would be measured at fair value less costs to sell on initial recognition, rather 
than at fair value as currently required. 

Is measurement at fair value less costs to sell on initial recognition appropriate?  If not, why 
not? 
 
Draft response 
Subject to our comments raised in our answers to question 1 and 2 above, we support the 
Board’s proposed consequential amendment to draft IFRS X Business Combinations 
because it ensures that non-current assets that meet the criteria to be classified as held for 
sale will be measured on a consistent basis, independently from how they were acquired.  
 

Question 5 - Revalued assets 

The Exposure Draft proposes that, for revalued assets, impairment losses arising from the 
write-down of assets (or disposal groups) to fair value less costs to sell (and subsequent 
gains) should be treated as revaluation decreases (and revaluation increases) in 
accordance with the standard under which the assets were revalued, except to the extent 
that the losses (or gains) arise from the recognition of costs to sell.  Costs to sell and any 
subsequent changes in costs to sell are proposed to be recognised in the income statement.  
(See paragraphs B6-B8 of Appendix B.) 

Is this appropriate?  If not, why not? 
 
Draft response 
We are generally in agreement but find the guidance rather confusing and recommend 
providing an example to illustrate what is actually required. 
 

Question 6 - Removal of the exemption from consolidation for subsidiaries acquired 
and held exclusively with a view to resale 

The Exposure Draft proposes a consequential amendment to draft IAS 27 Consolidated and 
Separate Financial Statements to remove the exemption from consolidation for subsidiaries 
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acquired and held exclusively with a view to resale.  (See paragraph C3 of Appendix C and 
paragraphs BC39 and BC40 of the Basis for Conclusions.) 

Is the removal of this exemption appropriate?  If not, why not? 
 
Draft response 
We agree with the proposal. 
 

Question 7 - Presentation of non-current assets held for sale 

The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale, and assets 
and liabilities in a disposal group classified as held for sale, should be presented separately 
in the balance sheet.  The assets and liabilities of a disposal group classified as held for sale 
should not be offset and presented as a single amount.  (See paragraph 28.) 

Is this presentation appropriate?  If not, why not? 
 
Draft response 
We agree with the proposal to show separately assets and liabilities classified as held for 
sale in the balance sheet. However, we believe that a net presentation of assets and 
liabilities for a disposal group would be preferable to the proposed gross presentation. This 
is because, in contrast to the superficially analogous situation on partially recoverable 
provisions (IAS 37, para. 53), the net assets will be sold as a bundle to the same buyer – so 
the conditions for netting assets and liabilities are met. Also, the resulting single amount is 
more meaningful for the user than two separated gross amounts and more fairly reflects the 
economic substance of the situation. Finally, such a net presentation of assets and liabilities 
for a disposal group would also be consistent with the presentation of a single after-tax 
amount for discontinued operations on the face of the income statement as discussed 
further in question 9 below. 
 
However, one aspect on which we would appreciate further research is that of 
“confidentiality”. By definition, if a single amount is shown in the balance sheet as “held for 
sale”, the prospective buyer is provided with information which is potentially to his 
advantage and, therefore, to the disadvantage of the entity. This situation is similar to the 
problem encountered on litigation provisions but is potentially more acute insofar as there 
are often several litigation provisions which can be combined while assets held for sale are 
more likely to stand alone. 
 

Question 8 - Classification as a discontinued operation 

The Exposure Draft proposes that a discontinued operation should be a component of an 
entity that either has been disposed of, or is classified as held for sale, and:  

(a) the operations and cash flows of that component have been, or will be, eliminated from 
the ongoing operations of the entity as a result of its disposal, and  
(b) the entity will have no significant continuing involvement in that component after its 
disposal.   
A component of an entity may be a cash-generating unit or any group of cash-generating 
units.  (See paragraphs 22 and 23.) 
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These criteria could lead to relatively small units being classified as discontinued (subject to 
their materiality). Some entities may also regularly sell (and buy) operations that would be 
classified as discontinued operations, resulting in discontinued operations being presented 
every year. This, in turn, will lead to the comparatives being restated every year. Do you 
agree that this is appropriate?  Would you prefer an amendment to the criteria, for example 
adding a requirement adapted from IAS 35 Discontinuing Operations that a discontinued 
operation shall be a separate major line of business or geographical area of operations, 
even though this would not converge with SFAS 144 Accounting for the Impairment or 
Disposal of Long-Lived Assets.  How important is convergence in your preference? 

Are the other aspects of these criteria for classification as a discontinued operation (for 
example, the elimination of the operations and cash flows) appropriate?  If not, what criteria 
would you suggest, and why? 
 
Draft response 
We are strongly of the opinion that the ED 4 “component” definition sets the “threshold” for 
discontinued operations too low and does not represent an improvement on the present IAS 
35 criteria, which we prefer to broadly retain. 
 
Separating out discontinued operations is designed to enhance the income statement’s 
predictive value. They should therefore be defined as significant changes in the scope of 
operations which will influence the sensitivity of the entity to external economic segmental 
factors. This should result from strategic decisions only and exclude the results of more 
tactical rationalisation and cost-cutting decisions which the “components” approach would 
not be able to filter out. We therefore believe that a disposal group should qualify as a 
discontinued operation only if it meets the IAS 35 criterion of being “a separate major line of 
business or geographical area of operations”. We are particularly concerned that a lower 
threshold would result in discontinued operations being reported much more frequently – 
almost a recurring item – even if the scope of the entity’s operations has not significantly 
changed in business or financial terms. Also, the consequent restatements would become 
almost a permanent feature, destroying continuity and confusing the user of the financial 
statements. 
 
We appreciate that our preferred solution would diverge rather than converge with US 
GAAP but are of the opinion that the present IAS 35 approach is more relevant and helpful 
to the user and thus provides a better solution. 
 

Question 9 - Presentation of a discontinued operation 

The Exposure Draft proposes that the revenue, expenses, pre-tax profit or loss of 
discontinued operations and any related tax expense should be presented separately on the 
face of the income statement.  (See paragraph 24.)  An alternative approach would be to 
present a single amount, profit after tax, for discontinued operations on the face of the 
income statement with a breakdown into the above components given in the notes. 

Which approach do you prefer, and why? 
 
Draft response 
We believe that the presentation of a single after-tax amount for discontinued operations on 
the face of the income statement with a breakdown in the notes would best meet the 
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objectives of comparability, understandability and relevance without losing valuable detailed 
information.  
 
With regards to the comment in BC55, it is perhaps worth mentioning that this idea from the 
“Reporting Performance” project is one of the few ideas in that project to enjoy fairly 
universal support, as far as we can ascertain. 
 

Other comments 
Under App. C5 an entity is required to stop proportionately consolidating a joint venture and 
apply the provisions of ED 4 (i.e. to measure the investment at the lower of its carrying 
amount and fair value less costs to sell - para. 8) from the moment it has been classified as 
held for sale, even if it was not acquired and held exclusively with a view to its subsequent 
disposal within 12 months from the date of acquisition. This proposed treatment we find 
inappropriate for the following pertinent reasons: 
§ as with a fully consolidated subsidiary, we believe it is more appropriate to 

proportionately consolidate a joint venture as it is still part of the operating activities of an 
entity, albeit a discontinued operation; 

§ this alternative proposal would also be consistent with the treatment being applied to 
fully consolidated subsidiaries; 

§ such a treatment under ED 4 would result in discontinued operations not being 
comparable year-on-year; and 

§ applying a quasi-fair value model to such entities would in effect be prejudging a project 
on joint ventures which is currently subject to intense debate. 

 
Clearly, after a joint venture has been proportionately consolidated, it will still be necessary 
to test it for impairment under para. 8, with an impairment loss (if any) recognized in addition 
to discontinued operations generated by that joint venture. 
 
However, should the Board decide to carry on with its proposed treatment with respect to 
both investments in associates and joint ventures, we suggest, in order to be consistent, that 
the same treatment is also applied to fully consolidated subsidiaries i.e. by retaining para. 13 
under ED IAS 27 which specifically requires that a subsidiary be excluded from 
consolidation where control is intended to be temporary. 


