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22 March 2013 

 

International Accounting Standards Board  

30 Cannon Street  

London EC4M 6XH  

United Kingdom 

Email: CommentLetters@ifrs.org  

 

Dear Sir/ Madam, 

 

ICPAK SUBMISSION ON THE EXPOSURE DRAFT ON EQUITY METHOD: SHARE OF OTHER NET 

ASSET CHANGES  

The Institute of Certified Public Accountants of Kenya (ICPAK) welcomes the opportunity to 

comment on exposure draft on Equity Method: Share of Other Net Asset Changes issued by 

the International Accounting Standards Board (IASB). 

 

ICPAK’s detailed responses to the questions set out in the Invitation to Comment in the 

Exposure Draft ED/2012/3 are included as an appendix to this letter; the comments have been 

prepared by the Professional Standards Committee (PSC) of ICPAK. 

 

Should you wish to discuss these comments further, please contact the undersigned on 

icpak@icpak.com or alternatively to the undersigned at nixon.omindi@icpak.com. 

 

Yours Faithfully, 

 

Nixon Omindi 

Manager Standards 



Appendix – ICPAK submissions on the Exposure Draft ED/2012/3 

 

Question 1 

The IASB proposes to amend IAS 28 so that an investor should recognise in the investor’s equity 

its share of the changes in the net assets of the investee that are not recognised in profit or loss 

or OCI of the investee, and that are not distributions received. Do you agree? Why or why not? 

 

Agree. The proposed amendments in IAS 28 endevour to capture the changes in the value of the 

net assets of investee to reflects the actual position of investment in associate or joint venture. 

This is not provided for under the current provisions and it is an area having inconsistencies for 

instance between paragraph 3 and 10 of IAS 28. However IASB should resolve the inconsistency 

with the existing standards arising from the proposals. Further replacing the word entity with 

investors enhances clarity in reference to investor and investee 

 

Question 2 

The IASB also proposes that an investor shall reclassify to profit or loss the cumulative amount 

of equity that the investor had previously recognised when the investor discontinues the use of 

the equity method. Do you agree? Why or why not? 

 

Agree. However IASB needs to isolate and clearly state the circumstances under which the entity 

should apply the treatment, this is mainly because there are number of scenarios that would 

lead to an entity cease use of equity method: investment becomes, discontinued operations, 

loss of significant control/ investee ceases to be an associate or a joint venture. For instance 

retained interest in the former associate or joint venture is a financial asset, the entity investor 

shall measure the retained interest at fair value. The fair value of the retained interest shall be 

regarded as its fair value on initial recognition as a financial asset in accordance with IFRS 9. The 

proposal to reclassify to profit or loss the cumulative amount of equity would apply in case of 

discontinued operations. 

 

Question 3 

Do you have any other comments on the proposals? 

 

IASB should consider streamlining the inconsistency arising from the amendment proposal in 

paragraph 22 with IAS 1 regarding transactions between an investee and third parties or with 

any other existing standard, further to come up with all inclusive long lasting solution to address 

some aspect such as call option transactions and proposal to use equity as a temporary ‘home’ 

for such other net asset changes. 


