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The Committee received two requests about fair value hedge accounting applying IFRS 9. Both requests 

asked whether foreign currency risk can be a separately identifiable and reliably measurable risk 

component of a non-financial asset held for consumption that an entity can designate as the hedged item in 

a fair value hedge accounting relationship. 

 

Hedge accounting requirements in IFRS 9 

 

The objective of hedge accounting is to represent, in the financial statements, the effect of an entity’s risk 

management activities that use financial instruments to manage exposures arising from particular risks that 

could affect profit or loss (or, in some cases, other comprehensive income) (paragraph 6.1.1 of IFRS 9). 

 

If all the qualifying criteria specified in IFRS 9 are met, an entity may choose to designate a hedging 

relationship between a hedging instrument and a hedged item. One type of hedge accounting relationship is 

a fair value hedge, in which an entity hedges the exposure to changes in fair value of a hedged item that is 

attributable to a particular risk and could affect profit or loss. 

 

An entity may designate an item in its entirety, or a component of an item, as a hedged item. A risk 

component may be designated as the hedged item if, based on an assessment within the context of the 

particular market structure, that risk component is separately identifiable and reliably measurable. 

 

In considering the request, the Committee assessed the following: 

 

Can an entity have exposure to foreign currency risk on a non-financial asset held for 

consumption that could affect profit or loss? 

Paragraph 6.5.2(a) of IFRS 9 describes a fair value hedge as ‘a hedge of the exposure to changes in fair 

value of a recognised asset or liability or an unrecognised firm commitment, or a component of any such 

item, that is attributable to a particular risk and could affect profit or loss’. 

 

Therefore, in the context of a fair value hedge, foreign currency risk arises when changes in exchange rates 

result in changes in the fair value of the underlying item that could affect profit or 

loss. 

 

Depending on the particular facts and circumstances, a non-financial asset might be priced—and its fair 

value determined—only in one currency at a global level and that currency is not the entity’s functional 

currency. If the fair value of a non-financial asset is determined in a foreign currency, applying IAS 21 The 

Effects of Changes in Foreign Exchange Rates, the measure of fair value that could affect profit or loss is 

the fair value translated into an entity’s functional currency (translated fair value). The translated fair value 

of such a non-financial asset would change as a result of changes in the applicable exchange rate in a given 

period, even if the fair value (determined in the foreign currency) were to remain constant. The Committee 

therefore observed that in such circumstances an entity is exposed to foreign currency risk. 

 

IFRS 9 does not require changes in fair value to be expected to affect profit or loss but, rather, that those 

changes could affect profit or loss. The Committee observed that changes in fair value of a non-financial 

asset held for consumption could affect profit or loss if, for example, the entity were to sell the asset before 

the end of the asset’s economic life. 

 

Consequently, the Committee concluded that, depending on the particular facts and circumstances, it is 

possible for an entity to have exposure to foreign currency risk on a non-financial asset held for 

consumption that could affect profit or loss. This would be the case when, at a global level, the fair value 

of a non-financial asset is determined only in one currency and that currency is not the entity’s functional 

currency. 

 



If an entity has exposure to foreign currency risk on a non-financial asset, is it a separately identifiable 

and reliably measurable risk component? 

 

Paragraph 6.3.7 of IFRS 9 permits an entity to designate a risk component of an item as the hedged item if, 

‘based on an assessment within the context of the particular market structure, the 

risk component is separately identifiable and reliably measurable’. 

 

Paragraph 82 of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement permits the designation of 

non-financial items as hedged items only for a) foreign currency risks, or b) in their entirety for all risks, 

‘because of the difficulty of isolating and measuring the appropriate portion of the cash flows or fair value 

changes attributable to specific risks other than foreign currency risks’. Paragraph BC6.176 of IFRS 9 

indicates that, in developing the hedge accounting requirements in IFRS 9, the Board did not change its 

view that there are situations in which foreign currency risk can be separately identified and reliably 

measured. That paragraph states that the Board ‘learned from its outreach activities that there are 

circumstances in which entities are able to identify and measure many risk components (not only foreign 

currency risk) of non-financial items with sufficient reliability’. 

 

Consequently, the Committee concluded that foreign currency risk can be a separately identifiable and 

reliably measurable risk component of a non-financial asset. Whether that is the case will depend on an 

assessment of the particular facts and circumstances within the context of the particular market structure. 

 

The Committee observed that foreign currency risk is separately identifiable and reliably measurable when 

the risk being hedged relates to changes in fair value arising from translation into an entity’s functional 

currency of fair value that, based on an assessment within the context of the particular market structure, is 

determined globally only in one currency and that currency is not the entity’s functional currency. The 

Committee noted, however, that the fact that market transactions are commonly settled in a particular 

currency does not necessarily mean that this is the currency in which the non-financial asset is priced—and 

thus the currency in which its fair value is determined. 

 

Can the designation of foreign currency risk on a non-financial asset held for consumption be 

consistent with an entity’s risk management activities? 

Paragraph 6.4.1(b) of IFRS 9 requires that, at the inception of a hedging relationship, ‘there is formal 

designation and documentation of the hedging relationship and the entity’s risk management objective and 

strategy for undertaking the hedge’. Accordingly, the Committee observed that, applying IFRS 9, an entity 

can apply hedge accounting only if it is consistent with the entity’s risk management objective and strategy 

for managing its exposure. An entity therefore cannot apply hedge accounting solely on the grounds that it 

identifies items in its statement of financial position that are measured differently but are subject to the 

same type of risk. 

 

To the extent that an entity intends to consume a non-financial asset (rather than to sell it), the Committee 

observed that changes in the fair value of the non-financial asset may be of limited significance to the 

entity. In such cases, an entity is unlikely to be managing and using hedging instruments to hedge risk 

exposures on the non-financial asset and, in that case, it cannot apply hedge accounting. 

 

The Committee expects that an entity would manage and hedge exposure to foreign currency risk on the 

fair value of non-financial assets held for consumption only in very limited circumstances—in such 

circumstances, an entity would use hedging instruments to hedge only foreign currency risk exposure that 

it expects will affect profit or loss. This may be the case, for example, if (a) the entity expects to sell the 

non-financial asset (eg an item of property, plant and equipment) part-way through its economic life; (b) 

the expected residual value of the asset at the date of expected sale is significant; and (c) the entity 

manages and uses hedging instruments to hedge the foreign currency risk exposure only on the residual 

value of the asset. 

 

Furthermore, the Committee observed that risk management activities that aim only to reduce foreign 

exchange volatility arising from translating a financial liability denominated in a foreign currency applying 

IAS 21 are inconsistent with the designation of foreign exchange risk on a non-financial asset as the 

hedged item in a fair value hedge accounting relationship. In such circumstances, the entity is managing 



the foreign currency risk exposure arising on the financial liability, rather than managing the risk exposure 

arising on the non-financial asset. 

 

Other considerations 

 

An entity applies all other applicable requirements in IFRS 9 in determining whether it can apply fair value 

hedge accounting in its particular circumstances, including requirements related to the designation of the 

hedged item and hedging instrument, and hedge effectiveness. For example, an entity would consider how 

its hedge accounting designation addresses any differences in the size, depreciation/amortisation pattern 

and expected sale/maturity of the hedged item and the hedging instrument. 

 

For any risk exposure for which an entity elects to apply hedge accounting, the entity also makes the 

disclosures required by IFRS 7 Financial Instruments: Disclosures related to hedge accounting. The 

Committee noted, in particular, that paragraphs 22A–22C of IFRS 7 require the disclosure of information 

about an entity’s risk management strategy and how it is applied to manage risk. 

 

The Committee concluded that the principles and requirements in IFRS 9 provide an adequate basis for an 

entity to determine whether foreign currency risk can be a separately identifiable and reliably measurable 

risk component of a non-financial asset held for consumption that an entity can designate as the hedged 

item in a fair value hedge accounting relationship. Consequently, the Committee decided not to add the 

matter to its standard-setting agenda. 


