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Financial Instruments—Determining hedge effectiveness for net investment hedges 

The Interpretations Committee received a request to clarify how an entity should determine hedge 

effectiveness when accounting for net investment hedges in accordance with IFRS 9 Financial 

Instruments. Specifically, the submitter asked whether, when accounting for net investment hedges, an 

entity should apply the ‘lower of’ test required for cash flow hedges in determining the effective portion of 

the gains or losses arising from the hedging instrument. The Interpretations Committee observed that: a. 

paragraph 6.5.13 of IFRS 9 states that ‘hedges of a net investment in a foreign operation … shall be 

accounted for similarly to cash flow hedges …’. Paragraph 6.5.13 (a), which focusses on net investment 

hedges, also references paragraph 6.5.11, which deals with the accounting for cash flow hedges; this 

includes the ‘lower of’ test. This indicates that, when accounting for net investment hedges, an entity 

should apply the ‘lower of’ test in determining the effective portion of the gains or losses arising from the 

hedging instrument. b. in determining the effective portion of the gains or losses arising from the hedging 

instrument when accounting for net investment hedges, the application of the ‘lower of’ test avoids the 

recycling of exchange differences arising from the hedged item that have been recognised in other 

comprehensive income before the disposal of the foreign operation. The Interpretations Committee noted 

that such an outcome would be consistent with the requirements of IAS 21 The Effects of Changes in 

Foreign Exchange Rates. In addition, the Interpretations Committee noted the following: a. it did not 

receive evidence of significant diversity among entities applying IAS 39 Financial Instruments: 
Recognition and Measurement in determining the effective portion of the gains or losses arising from the 

hedging instrument by applying the ‘lower of’ test when accounting for net investment hedges. b. few  

entities have yet adopted the hedging requirements in IFRS 9; consequently, it is too early to assess 

whether the issue is widespread. However, the Interpretations Committee expects no significant diversity 

to arise when IFRS 9 is adopted more widely. 

 

In the light of the existing requirements in IFRS Standards, the Interpretations Committee decided that 

neither an Interpretation nor an amendment to a Standard was necessary. Consequently, the Interpretations 

Committee decided not to add this issue to its agenda. 


