
Accounting for embedded foreign currency derivatives in host contracts (IAS 39 Financial 

Instruments: Recognition and Measurement)—January 2015 

 

The Interpretations Committee received a request related to the ‘closely related’ criterion in paragraph 11 

of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement [now replaced by paragraph 4.3.3 of 

IFRS 9] to determine whether an embedded derivative should be separated from a host contract and 

accounted for as a derivative in accordance with IAS 39. 

 

More specifically, the Interpretations Committee was asked to consider whether an embedded foreign 

currency derivative in a licence agreement is closely related to the economic characteristics of the host 

contract, on the basis that the currency in which the licence agreement is denominated is the currency in 

which commercial transactions in that type of licence agreement are routinely denominated around the 

world (ie the ‘routinely-denominated’ criterion in paragraph AG33(d)(ii) of IAS 39 [now replaced by 

paragraph B4.3.8(d)(ii) of IFRS 9]). 

 

The Interpretations Committee noted that the issue related to a contract for a specific type of item and 

observed that an assessment of the routinely-denominated criterion is based on evidence of whether or not 

such commercial transactions are denominated in that currency all around the world and not merely in one 

local area. The Interpretations Committee further observed that the assessment of the routinely 

denominated criterion is a question of fact and is based on an assessment of available evidence. 

 

On the basis of the analysis above, the Interpretations Committee determined that, in the light of the 

existing IFRS requirements, sufficient guidance exists and that neither an Interpretation nor an amendment 

to a Standard was necessary. Consequently, the Interpretations Committee decided not to add this issue to 

its agenda. 


