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Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London 
EC4M 6XH 
 

CL 9 
 
Dear Mrs McGeachin 

Comment from Watson Wyatt LLP  
Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS19 

We refer to the invitation to comment from page 6 of the exposure draft of the proposal amendments to IAS19 
and have set out our comments below.  These comments reflect our experience at Watson Wyatt in our 
capacity as actuaries and advisers to employers operating pension and post-retirement benefits plans around the 
world.  These comments should be read together with our separate comment letter on IFRIC Draft 
Interpretation D6. 

Question 1 

We agree with the proposal to allow companies to recognise gains and losses immediately through a statement 
of recognised income and expense. 

We believe this option should be extended to other long-term employee benefits, and indeed see no merit in the 
"simplified" method of accounting in Paragraph 127.  We believe it would be simpler to treat other long-term 
employee benefits in the same way as post-employment benefits throughout, (including the possibility to defer 
recognition of gains and losses and use of the "corridor"). 

Question 2, 3 and 4 

We agree with the proposed approaches.  We believe that these approaches follow logically from the decision 
to allow recognition of actuarial gains and losses via the statement of recognised income and expense. 

Question 5(a) and 5(b) 

We believe that in principle it is appropriate to extend the provisions in paragraph 34 to allow participants in 
pension plans for a group to have the possibility of using multi-employer plan accounting. However we believe 
that the proposed requirements for both multi-employer plans and hence for plans covering multiple related 
entities (which we call below “group plans”) are not easy to follow and unnecessarily complex.   We have two 
main concerns:  
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Firstly, we agree that the proposed criteria for treatment of a group plan as a multi-employer plan are 
appropriate, but suggest that such companies should simply be allowed to account on a defined contribution 
basis, rather than the multi-employer basis which may in some cases require defined benefit accounting on a 
“consistent and reliable" basis (per IFRIC draft interpretation D6). 

Secondly, the proposals, taken together with IFRIC draft interpretation D6, rely on interpretation of the phrases 
"consistent and reasonable" and "consistent and reliable".  There is scope for different interpretation, which is 
illustrated by apparently contrasting interpretations of the word “reasonable” by the IASB and the UK ASB: 

§ BC22 included with the exposure draft says the IASB “concluded that entities within a group would 
always be able to make at least a consistent and reasonable allocation…..” 

§ The UK ASB's consultation paper on the proposed changes to IAS19, in preface paragraph 2 says 
in relation to entities within a group "… some of those may then be able to claim that there is 
insufficient information to make a reasonable and consistent allocation…" 

Our impression is that many companies preparing accounts under FRS17 have not considered that a “consistent 
and reasonable” allocation is possible and so have used defined contribution accounting.  The IASB appears to 
be saying that this will not be the case under IAS19.  Therefore, if the proposals are carried through, we think 
the IASB and ASB should clarify if any difference in the use of the word “reasonable” is intentional – if so, it 
would be preferable to use different terminology. 

We believe a better and simpler structure for both group and multi-employer plans would be: 

1. If the entity meets the criteria for exemption, account on a defined contribution basis 

2. If the entity does not meet the criteria for exemption, then: 

§  if possible make a consistent and reliable allocation of aggregate IAS19 costs following the 
guidance in draft interpretation D6. 

§ if such an allocation is not possible, but IAS19 information on the aggregate plan is available, make 
an allocation of cost based on a simple, consistent approach (eg in proportion to contributions, 
payroll, or headcount), and disclose how the allocation has been made. 

§ if IAS19 costs for the aggregate plan cannot be obtained, account on a defined contribution basis 
with the disclosures of paragraphs 30(b) and (c). 

We also believe it would be helpful to extend to unfunded (book reserved) plans the possibility of accounting for 
liabilities in aggregate across a group of entities under common control and then allocating the resulting costs on 
a simple, consistent, approach.  Often in such plans there are cross-subsidies when individuals move between 
the entities under common control – for example, the final employing entity might take responsibility for all 
benefit payments arising from group service with no consideration passing between the entities.  Requiring each 
individual entity to apply full IAS19 accounting based strictly on service with that entity and not group service 
not only adds much  
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complexity, it can also create paradoxes, whereby moving individuals between entities can create accounting 
gains, even thought the aggregate benefits to be paid by the group have not changed. 

Question 6 

On balance we agree that these disclosures will be helpful.  In relation to disclosure (o), we suggest it is made 
clear that the historical information need not be provided for the period prior to adoption of IAS19. 

We believe that disclosure (k) is necessary to supplement disclosure (i), as allowances made for diversification 
may mean that the overall expected return is not simply the weighted average of the returns for each asset class. 

Question 7 

(a) There is a risk that the information provided will be bland and generic and on balance think it is right not 
to include this requirement.  We suggest reconsidering this point once experience is available from the 
US of what is disclosed in practice, and how useful it is to users of accounts. 

(b)  We do not consider that the provision of this information will normally be of significant benefit to users 
of company accounts, and so agree that it should not be necessary to disclose this. 

(c)  We believe this information would be useful to users of accounts, provided that the ‘significant changes’ 
are those which have a material effect on the entity’s accounts. 

 

Yours sincerely  

 

Robert Hails Eric Steedman  
on behalf of Watson Wyatt LLP 

Copies ASB 
IFRIC 
 

 


