
 

 

Sir David Tweedie 
Chairman of the 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

Düsseldorf, September 28, 2004 
511/520 

Dear Sir David 

Re:  Exposure Draft of Proposed Amendments to IAS 39 Financial Instru-
ments: Recognition and Measurement − Transitional and Initial Recogni-
tion of Financial Assets and Financial Liabilities 

We appreciate the opportunity to comment on the Exposure Draft mentioned above 
and would like to submit our comments as follows:  

 

Question 1 
Do you agree with the proposals in this Exposure Draft? If not, why not? What 
changes do you propose and why? 

According to paragraph 76 of the Application Guidance the best evidence of the fair 
value of a financial instrument at initial recognition is the transaction price, unless the 
fair value can be evidenced by comparison with other observable current market 
transactions, or is based on a valuation technique whose variables include only data 
from observable markets. Pursuant to BC1 ‘day 1’ gain or loss can be recognised 
only if evidenced in this way. In principle we agree with the Exposure Draft. However, 
in our view ‘day 1’ gain or loss is an important issue that should be dealt with not only 
in the Application Guidance but in the Standard itself. 
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Question 2 
Do the proposals contained in this Exposure Draft appropriately address the con-
cerns set out in paragraph 5 of the Background on this Exposure Draft? If not, why 
not and how would you address those concerns? 

Paragraph 107A as well as paragraph 5 of the Background state that prospective 
application of the ‘day 1’ gain or loss recognition requirements in paragraph AG76 is 
permitted to transactions entered into after October 25, 2002. According to BC11 this 
would enable entities to eliminate any difference with US GAAP. Taking the point of 
view of most first-time adopters in Europe, October 25, 2002 is an arbitrary date. 
Therefore, in our opinion for reasons of practicality this date should be changed to 
January 1, 2004 in paragraph 107A as well as in paragraph 25E of IFRS 1. Further-
more, an earlier date of the entity’s choosing should be permitted, provided that the 
information needed to apply the ‘day 1’ gain or loss recognition requirements was 
obtained at the time of initial recognition of the transaction. In our view, the enhanced 
relevance of the financial information due to the earlier application justifies the im-
pairment of comparability because different entities will choose different dates from 
which to apply the ‘day 1’ gain or loss recognition requirements as stated in BC9. 

 

Question 3 
Do you have any other comments on the proposals? 

In our view, AG76A and BC16 do not provide sufficient guidance on how a gain or 
loss not recognised on ‘day 1’ should be recognised subsequently. For instance, an 
entity would acquire shares at a transaction price of 100 cu whereas an adequate 
valuation model predominantly based on data from observable markets would have 
lead to a fair value of 98 cu. In such circumstances the initial recognition of the 
shares is amounting to 100 cu. Assumed the valuation model leads to a fair value of 
the shares of 96 cu on ‘day 2’ whereas no transaction price can be observed. Ac-
cording to AG76A a gain or loss shall be recognised only to the extent that it arises 
from a change in a factor (including time) that market participants would consider in 
setting a price. In the example the change in fair value due to variations in market 
parameters is only -2 cu if the valuation model is the basis of measurement. In our 
view, pursuant to the Draft Interpretation it is unclear whether this would lead to a fair 
value of the shares of 98 cu or 96 cu on ‘day 2’. Therefore, it should be clarified that 
‘day 1’ gain or loss should be allowed to be recognised on ‘day 2’ because this would 
reflect the best estimate of fair value available on ‘day 2’, i.e. in the example stated 
above 96 cu should be recognised on ‘day 2’. Furthermore, particularly the meaning 
of “including time” in AG76A should be clarified. 



 Page 3/3 

 

 

We would be pleased to answer any questions that you may have or discuss any as-
pect of this letter. 

 

Yours sincerely 

Klaus-Peter Naumann Norbert Breker 
Chief Executive Officer Technical Director  
 Accounting and Auditing 
 


