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Dear Ms Crook 
 
ED2 Share-Based Payment  
 
The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) is pleased to 
have this opportunity to comment on the above Exposure Draft (ED). The 
ED was considered by ACCA’s Financial Reporting Committee and I am 
writing to give you their views.  
 
We agree in the main with the ED’s approach to the key matters. In 
particular we support the  
 

• recognition of an expense for the goods and services obtained by 
share-based payment (SBP) and consumed in a period 

 
• measurement of those at fair value, using the direct or indirect 

method as appropriate 
 

• proposed method of attribution of the cost over time, including the 
prohibition on reversal of costs already charged when options lapse 
or are cancelled 

 
and  
 

• treatment of obligations under cash-settled SBP as liabilities. 
 
We have comments on some of the ED’s requirements, which we have set 
out below, linked to the IASB’s specific questions. We can be taken as 
otherwise agreeing with the questions in the invitation to comment in the 
ED. 
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Fair value (Question 3) 
 
In transactions settled by SBP there is no cost that can be attributed to the 
transaction in the normal way and therefore the measurement of fair value 
is an appropriate substitute.  
 
As far as unlisted entities are concerned, the material on the estimation of 
fair values in the implementation guidance and in the basis for conclusions 
should be helpful. IAS39 recognises, however, with unlisted equities that 
there may be cases where the range of possible fair values may be too 
great to allow that measurement base to be used. This ED is proposing that 
not only the fair values of the equities need to be estimated, but also an 
estimate of volatility of the fair value. The ED makes no comparable 
allowance for cases where the fair values or their volatility are not reliably 
measurable.  
 
Measurement at grant date (Question 5) 
 
The ED supports grant date measurement on the grounds that an equity 
instrument has been issued at grant date, but for deferred consideration 
(the service of the employees over a period) and subject to conditions. The 
shares or options have been given in exchange for the employee’s service 
which has to be written off when received as it does not meet the 
recognition test of an asset. This reduction in assets gives rise to an 
expense. Grant date measurement is required in the US standard and in 
the German proposals.  
 
The basis for vesting date measurement was put in the G4+1 paper on the 
subject. Up to vesting date the transaction is incomplete - the employee 
has not obtained the equity rights and the company has no obligation to 
issue shares until the conditions are satisfied. The issue of the equity 
instrument takes place when conditions have been met and the company 
therefore becomes obliged to fulfil its side of the contract at that point as 
well. Vesting date measurement would incorporate “truing up” to the 
number of options or shares actually issued. A common reaction to the 
ED’s proposals is unease with the requirement that there would continue 
to be a cost even when the options have either become valueless, or never 
exercisable because the performance conditions have not been met or 
even have been cancelled altogether. Vesting date measurement would 
also have the advantage of dealing in a similar way with cash-settled and 
equity-settled SBPs (which can be very similar in economic effect for the 
recipient).  
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We continue to prefer vesting date in principle, but recognise that there 
are good arguments for grant date and that IASB have in the ED developed 
a coherent model around it. We therefore support grant date measurement 
as the answer that IASB should adopt on the grounds of increasing 
convergence. 
 
Presumption for direct measurement (Questions 6 and 7) 
 
There should be a general rule that direct measurement is to be preferred 
to indirect. We see no difference in principle whether employees or non-
employees are concerned, though we would expect that in most cases 
transactions with employees would have to be measured indirectly.  
 
There may be cases where both measurements are possible and 
significantly different valuations could be generated by one compared to 
the other. For instance on a flotation there may be equity-settled SBPs to 
the providers of professional services as well as a share option scheme for 
employees. The ED should indicate that the direct measurements at the 
least might be a form of cross-check against the values derived from the 
option pricing models. 
 
Use of option pricing models (Questions 11, 14 and 16) 
 
The general principle should be that a fair value of the options should be 
used and the best available method should be used to arrive at fair value. 
In the vast majority of cases this will mean an option pricing model and, if 
so, the factors listed should be taken into account. The guidance provided 
in the ED seems very helpful. There may be some cases where entities may 
be able to show that there are market values available and there seems no 
good reason to exclude this as a possible method.  
 
We find the definitions of reload options and reload features unclear and 
therefore find it difficult to respond definitively. If new options are issued, 
then in principle accounting for them as new options would seem right.   
 
We agree with the approach of IASB not to provide prescriptive guidance 
on option pricing models. Their wider use is likely to stimulate more 
development of the methodologies. It could be possible for the Board to 
issue non-prescriptive guidance either as an appendix or via some other 
form of publication.  
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Repriced and cancelled options (Questions 17 and 18) 
 
Repriced options should be treated as entirely new ones (that is at fair 
value at the date of grant) and the original ones as cancelled. Cancelled 
options should result in no further cost to be charged from the date of 
cancellation as there is nothing to be given in return for the services 
rendered by employees. There should be no reversal of previous costs 
charged. This treatment would also have the advantage of simplifying the 
standard.  
 
Disclosures (Question 21) 
 
We propose the following additional disclosures: 
 
• The information included in paragraph 46 needs to be provided on an 

individual basis for any key management personnel as defined in IAS24. 
  
• In addition the current value of any unexercised options should be 

disclosed for such persons. Some users of accounts consider that the 
value of SBP should be trued up to exercise date so that the full final 
value can be assessed. 

  
• The information in paragraph 52 concerning the cost in the current 

period of share-settled arrangements should be supplemented by 
disclosures of the cost in future periods expected from schemes already 
entered into, but not yet vested. 

 
The disclosures in paragraph 48, on the other hand, seem excessive. They 
should be limited to showing the categories of SBP which have been 
measured directly and those measured indirectly, and in the latter case 
any model that has been used to accomplish that. The extent of the 
disclosures proposed is almost such as would allow the user of the accounts 
to reperform the calculations. We do not think this should be the yardstick 
for the extent of disclosure in financial statements in this case or in 
general.  
 
Transitional arrangements (Question 22) 
 
Objections to the proposed arrangements as backdating the standard 
before it has been approved, are in our view misplaced. In principle new 
accounting standards should result in a full restatement of prior periods, 
unless the costs of doing so appear excessive in terms of the benefits. We 
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support the proposals to limit restatement in this case to schemes entered 
into after the date of the ED. Entities may not have collected fair value 
information on schemes in the past, but are now on notice that they may 
need to do so for any new schemes.  
 
If entities wished, however, to carry out a full restatement then they 
should be free to do so. Comparability of an entity’s results over time is 
more important than comparability between enterprises during a 
transitional period. 
 
Differences with US GAAP (Question 24) 
 
These differences with US GAAP are implicitly answered in the responses to 
the ED’s proposals and earlier questions.  
 
On the three matters of scope raised 
 

• It is very difficult to define a category of employee share 
purchase plans that should be excluded from those that should 
not, even in terms of intent, let alone in terms of monetary 
limits. For example, most of these schemes are intended to 
confer a potential benefit of some sort on the employees 
involved 

   
• An optional standard (like SFAS 123) would not be desirable  

 
• In principle all entities should aim for fair value for SBPs.  

 
The question of whether there should be adjustments to the cost of equity-
settled SBP up to vesting date is the most difficult of these differences. As 
noted above “truing up” would be consistent with vesting date 
measurement, but does not seem compatible with the rationale that the 
ED has carefully constructed which supports grant date measurement.  
 
As noted above, in our view IASB should reconsider the ED’s treatment of 
cancelled options.  
 
On the other items raised we consider that the ED’s proposals are superior 
to those in US GAAP 
 

• On measurement dates for SBPs with non-employees 
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• Fair values for share appreciation rights is more realistic and more 
consistent with the value of share options 

 
and 
 

• Tax is not a transaction with investors and should not therefore be 
dealt with directly in equity 

 
Other comments (Question 25) 
 
The ED does not expand sufficiently on the treatment of the items within 
equity, including the reclassifications referred to in paragraph 16. 
 
If there are any matters arising from the above which require further 
clarification please contact me. 
 
Yours sincerely  
 

 
 
Richard Martin 
Secretary to the Financial Reporting Committee 
 
 


