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Response to Exposure Draft of a Proposed Amendments to IFRS 3 Business 
Combinations: Combinations by Contract Alone or Involving Mutual Entities 
 
 
Dear Sir David, 

We welcome the opportunity to comment on the Exposure Draft of a Proposed Amendments to 
IFRS 3 Business Combinations: Combinations by Contract Alone or Involving Mutual Entities. 
The views expressed in this letter are those of KPMG International on behalf of its member 
firms. 

Summary of comments 

We agree that combinations by contract alone or involving mutual entities should be within the 
scope of IFRS 3.  
However, we believe that the existing purchase accounting requirements of IFRS 3 should be 
applied to combinations by contract alone. We do not agree with applying a modified purchase 
method for this type of transaction, because we believe that the differences are more a matter of 
legal form and not substantive economic differences. Therefore we do not believe that a special 
accounting model should be applied. Rather we think that more guidance is needed how to apply 
IFRS 3 to these transactions.   
Due to the specific characteristics of the ownership structure of mutual entities we believe that it 
might not be possible to apply the current business combination accounting rules to 
combinations involving these entities. Although the proposed approach is an interim solution we 
agree with it on the basis that it is more consistent with conclusions reached in developing IFRS 
3 not to allow uniting of interest accounting for these transactions. We suggest to include more 
specific guidance for the application of the proposed method. 
We agree with the transitional provisions as we believe that this change was signalled 
sufficiently clearly so that retrospective application to 31 March 2004 would not be overly 
burdensome. 
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Question 1  

Modified purchase accounting 
 
We agree that combinations by contract alone or involving mutual entities should be within the 
scope of IFRS 3. In our experience combinations by contract alone or of mutual entities are 
sufficiently similar to other business combination transactions so that there is no basis for 
excluding either class of transaction from IFRS 3. As discussed below we do agree with the 
Boards’ proposed modification to purchase accounting to be applied for combinations of mutual 
entities. Although the Board suggests an interim solution as the discussion about the accounting 
for “true mergers” is postponed to a later phase of the business combination project, this does not 
seem  to be a sufficient argument for a scope exclusion. Transactions other than those covered by 
the exposure draft might be affected by a change in the accounting concept for “true mergers” as 
well.  
 
Combinations by contract alone 
 
We do not agree with the proposed accounting for combinations by contract alone. In our view, 
it is not appropriate to introduce special accounting rules for certain transactions based solely on 
the legal structure of the transaction. In our view, combinations by contract do not as a group 
present unique or extreme issues regarding the identification of an acquirer or measurement of 
consideration. While identification of an acquirer or measurement of consideration may be 
difficult in some cases this is no more so than in some other business combinations. In our 
experience in business combinations by contract alone it is normally possible to measure reliably 
the value of the business as a whole (as opposed to being able to measure only the net fair value 
of the acquiree’s identifiable assets, liabilities and contingent liabilities which is what the ED 
requires) and the cost of the acquisition.  

In our view, purchase accounting, including identification of an acquirer, and measurement of 
the consideration involved, can be applied to these transactions. The effect is the same as when 
entities combine through one entity issuing shares to the other’s shareholders.  There is a single 
management (typically through arrangements that make the board compositions identical).  Both 
sets of shareholder share in the profits of the whole in fixed proportions (usually there are 
arrangements such that the dividend rights on one side’s shares is fixed in proportion to the other 
side’s and income sharing agreements exists between each leg to assist to make this fully 
effective).  Both sets of shareholders vote together as if they were a single electorate (there are 
arrangements, for example via specials shares, such that each side’s annual general meeting vote 
result is cast as votes at the other side’s annual general meeting).  As the interests of the 
acquiring entity’s shareholders in the combined entity can be identified readily, there is no 
practical issue in identifying the consideration paid by the acquiring entity to the acquired entity  
– it is the value allotted to the acquiree’s shareholders.  This can be computed with no more 
difficulty than the equivalent computations in reverse acquisition accounting.   
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As a consequence there does not appear to be a case that such transactions should be treated 
differently from the existing requirements of IFRS 3 (including treatment of directly attributable 
costs). Therefore we believe that there should be no modification to IFRS 3’s purchase 
accounting requirements for combinations by contract alone. However, as mentioned previously 
we believe that there are business combinations in which it might not be possible to reliably 
measure fair value of the business and/or the cost of the combination. Circumstances when the 
fair value of the combination can not be determined reliably will not be limited to transactions 
involving combinations of by contract alone. 

Further clarification needed 

If the Board wished to define a special class of transactions for which differential accounting 
requirements applied, we believe that the definition of the classes of transactions would have to 
be more robust than the description in the exposure draft. 

With respect to combinations by contract alone there are legal structures, for example “stapling 
transactions” in Australia, that by legal form are not by contract alone because the shareholders 
of each entity involved receive shares of the other entity at a notional amount. The economic 
substance however can be viewed as not being different from a dual listing. This is one example 
to illustrate that it is necessary to define more clearly what the requirements are for a transaction 
to qualify as “by contract alone”.  

We also note that stapling contracts and dual listed entity arrangements may involve a premium 
being paid by one group of shareholders to the other. We believe that this is in substance 
goodwill. In our view, only dual listed entities and stapled securities without any transfer of 
value should be exempted from the requirement to recognise goodwill. 

It would be helpful if the difference in economic substance between a “by contract alone 
transaction” and similar transactions were described. For example it would be helpful to have an 
explanation as to how a “by contract alone” transaction is in economic substance different from a 
transaction in which entities combine their businesses by means of founding a new holding 
company and exchange of shares by the shareholders of the existing entities for shares of the 
new company. Further it is not clear whether cash payments always lead to the conclusion that 
the transaction is not “by contract alone”. We have seen transactions structured as the creation of 
dual holding companies that involve transactions in anticipation of the combination such as 
“special dividends” to one of the existing shareholder groups.  

Furthermore, does a combination “by contract alone” mean that none of the entities involved 
may hold a direct investment in the other entity? This can be the case because one of the entities 
has acquired an investment in the other one in former transactions or the direct investment may 
be part of the combination transaction. In the latter case the acquisition would be partly by direct 
investment and partly by contract alone. It could be argued that “by contract alone” control is 
obtained and therefore the proposed rules would apply. We do not support such an analysis. 
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If some business combinations that legally take place at the level of the shareholders are 
considered to not result in the acquisition of an ownership interest of the entity itself, it would be 
very helpful if the Board provided some illustration of what accounting should be applied to 
those business combinations. An example like the one for reverse acquisition would be helpful. 
Guidance also would be needed on how to account for such transactions in separate financial 
statements of the entities.  

Mutual entities 

Due to the specific characteristics of the ownership structure of mutual entities we agree that it 
might not be possible to apply the current business combination accounting rules to these 
entities. Although the proposed approach is an interim solution we believe that it is more 
consistent with conclusions reached in developing IFRS 3 not to allow uniting of interest 
accounting for these transactions. Therefore we support the solution suggested in the ED. 
 
Further clarification needed 

In order to ensure consistent application of the accounting rules in different jurisdictions it is 
necessary to define what the specific characteristics of mutual entities are. 

In the case of combinations of mutual entities it is not uncommon for the acquired entity to make 
bonus distributions to its members if the combination is approved.  These payments may be 
considered to be an inducement to members to approve the combination and/or a payment to 
equalise reserves prior to combination.  Consideration should be given as to whether such 
payments should be treated as consideration paid in exchange for control or as a pre-combination 
distribution/expense.  

The requirement to revalue assets and liabilities of the acquired mutual entity creates a 
difference from historical equity of that mutual. It is unclear how this difference is classified or 
presented in the financial statements of the combined entity. For example some transactions 
involving mutual entities such as credit unions do not entitle the existing interest holders to any 
greater interest after the combination. Presumably existing interest holders would in these cases 
not be entitled to the increase in equity arising from the fair value adjustments. An illustrative 
example like the one for reverse acquisitions might be useful. 

Question 2  

We agree that no amendments should be made to the transitional and effective date requirements 
in IFRS 3. 

Amendments to the transitional and effective date requirements in IFRS 3 for business 
combinations involving combinations by contract alone or mutual entities could, in theory, have 
the effect that an entity would have to apply two different “interim solutions” before the IASB 
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develops final guidance on the accounting for such combinations.  In our view, this would 
reduce both comparability and transparency of the financial statements. 

Moreover, it should be noted that the IASB flagged the proposed amendments (IFRS 3.BC34) 
when it finalised IFRS 3.  Hence, the IASB’s constituents should be aware of possible changes 
to the accounting for such combinations. 

Please contact Mark Vaessen at 020 7694 8089 or Anne Schurbohm at 020 7694 8369 if you 
wish to discuss any of the issues raised. 

Yours faithfully 

 
 
KPMG International  
 

 
 
 
 


