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International 
Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
Our ref : AdK  
Date  : Amsterdam, 6 November 2008 
Re : Comment on Exposure Draft of Proposed Annual Improvements to International 
  Financial Reporting Standards 2008 

Dear members of the International Accounting Standards Board, 

The Dutch Accounting Standards Board (DASB) appreciates the opportunity to respond to 
your Exposure Draft of Proposed Improvements to International Financial Reporting 
Standards. We have limited our answers to question 1 and 2 to the proposed amendments 
which we do not agree with. 
 
Question 1 
Do you agree with the Board's proposal to amend the IFRS as described in the exposure 
draft? If not, why and what alternative do you propose? 
 
Proposed amendment to IFRS 8 
No, we do not agree with the proposed amendment to IFRS 8 relating to the disclosure of 
information about segment assets. We do agree with the objective of this amendment. 
However, we are of the opinion that this should be made clear by adjusting the wording of 
paragraph 23 of IFRS 8 instead of only amending the Basis for Conclusions. We believe that 
the wording of a standard should be clear without the need to read the Basis for Conclusions. 
The wording of paragraph 23 of IFRS 8 should make it completely clear that an entity shall 
report a measure of total assets for each reportable segment if such an amount is regularly 
provided to the chief operating decision maker. Therefore, we advise to adjust the first two 
sentences of paragraph 23 of IFRS 8. We propose the following wording: 
‘An entity shall report a measure of profit or loss and total assets for each reportable segment. 
An entity shall report a measure of  total assets and total liabilities for each reportable 
segment if such a respectiven amount is regularly provided to the chief operating decision 
maker.’ 
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Proposed amendment to IAS 36 
No, we do not agree with the proposed amendment to IAS 36. Although we believe that the 
proposed amendment clarifies the standard, we are not convinced that it was clear to 
everybody that this was its intended effect. Taking the strict criteria into account that need to 
be met in paragraph 12 of IFRS 8 it would not have been illogic to include this aggregation in 
determining the maximum level at which the goodwill impairment test can be performed. 
Additionally, this would limit the effect of IFRS 8 compared to IAS 14 in testing goodwill at 
a lower level, which was not the (primary) purpose of this Standard. We also believe that it 
would be useful to further discuss and reconsider the concept of ‘monitoring goodwill’ in the 
standard anyway (e.g., IAS 38.80 (a)) as companies generally do not monitor goodwill. 
Rather, companies monitor the performance of their businesses.  This is a consequence of the 
fact that goodwill in itself is not an asset, but just a residual amount. The current concept of 
monitoring goodwill therefore leads to difficulties in practice for preparers and practitioners 
alike. We believe that the concept of goodwill monitoring and the resulting level at which 
goodwill is being tested for impairment should be reconsidered. As part of this re-
consideration, we believe that the (current) rules-based approach of testing at the maximum 
level of operating segments should be included in this re-consideration as well.  
 
Question 2 
Do you agree with the proposed transition provisions and effective date for the issue as 
described in the exposure draft? If not, why and what alternative do you propose? 
 
Proposed amendment to IAS 36 
No. We do not agree with the proposed transition provisions and effective date for the 
amendment to IAS 36. We believe that it is unclear what is meant with 'prospective 
application'. Does prospective mean that it needs to be applied to new goodwill only, or does 
it mean that no adjustment of comparatives would be required. If prospective means that at 
the effective date goodwill needs to be re-allocated it would be helpful if guidance is 
provided how this could be done, as well as whether any goodwill impairment resulting 
thereof could be charged directly to equity as part of the change in accounting policy or 
through the profit and loss statement. Finally we believe that it would be appropriate to 
perform the re-allocation as of the same date as IFRS 8 has been retrospectively applied. E.g. 
if IFRS 8 is applied for the first time in 2009, with adjustment of 2008 comparatives, and if 
the proposed amendment to IAS 36 is applied for the first time in 2010, we believe it would 
be appropriate to allow to account for this amendment as from 1 January 2008, in accordance 
with the implementation date of IFRS 8. 
 
Question 3 
The Board proposes to include in the Appendix of IAS 18 Revenue guidance on determining 
whether an entity is acting as a principal or as an agent. What indicators, if any, other than 
those considered by the Board should be included in the guidance proposed? 
 
Currently IAS 18.8 does not provide guidance or indicators of when a seller is an agent or a 
principal. In practice, EITF 99-19 Reporting Revenue Gross or as a Principal versus Net as an 
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Agent is often considered to determine if an entity is acting as a principal or an agent. The 
proposed amendment to IAS 18 is in line with this EITF. However, the amendment to IAS 18 
differs on some items from this EITF. As a result it’s possible that applying the proposed 
amendment to IAS 18 results in a different conclusion from applying EITF 99-19. 
Determining whether an entity is acting as an agent or principal requires a significant amount 
of judgment. Therefore, this issue can lead to lot of discussions between parties involved. We 
are concerned that unintended differences between the guidance of the proposed amendment 
to IAS 18 and the guidance of EITF 99-19 will result in less understandability of the 
proposed guidance in practice. Therefore, we believe that there should be full convergence 
with the guidance within US GAAP (EITF 99-19) on this issue. 
 
The Board proposes to include in the Appendix of IAS 18 as example 21, after example 20, 
the guidance on determining whether an entity is acting as a principal or as an agent. As a 
consequence this guidance will not be part of the Standard itself. The appendix to IAS 18 
accompanies, but is not part of IAS 18. We also believe that this guidance should not be 
presented as an example. Therefore, we propose to present this guidance as application 
guidance. As a consequence this guidance will be an integral part of IAS 18. 
 
We would be happy to discuss our reaction with you. 
 
Yours sincerely, 
 

 
Hans de Munnik 
Chairman Dutch Accounting Standards Board 
 


