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March 22, 2013 
 

 

International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Dear Sir/Madam, 
 
 

Comments on the Exposure Draft “Equity Method: Share of Other Net 
Asset Changes (Proposed amendments to IAS 28)” 

 
 
We welcome the opportunity to provide comments on the Exposure Draft “Equity 
Method: Share of Other Net Asset Changes (Proposed amendments to IAS 28)” 
(hereinafter referred to as “the ED”).  

1. We disagree with the proposal in the ED because of inconsistency with fundamental 
principles of IFRSs, as well as issues to be considered in conjunction with the 
Conceptual Framework for Financial Reporting.  

2. We also recommend that issues related to the equity method should be addressed 
from long-term perspectives, given that it is one of the research projects as a result 
of the IASB’s Agenda Consultation. 

Question 1 

The IASB proposes to amend IAS 28 so that an investor should recognise in the 
investor’s equity its share of the changes in the net assets of the investee that are not 
recognised in profit or loss or OCI of the investee, and that are not distributions 
received. Do you agree?  Why or why not? 

3. We disagree with the proposal for the reasons explained below. 

Inconsistencies in the IASB’s proposal 

4. We observe that the IASB’s proposal, which would recognise in investor’s equity its 
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share of the changes in the net assets of the investee, is inconsistent with the 
following fundamental principles in IFRSs: 

 The fundamental principle in IFRS 3 and IFRS 10 (IAS 27) that a group is 
composed of a parent and its subsidiaries and that changes in a parent’s 
ownership interest that do not result in the loss of control are equity 
transactions, in accordance with the concept of a significant economic event; 
and 

 The fundamental principle in IAS 1 that transactions with owners and 
transactions with non-owners should be clearly distinguished. 

5. First, from the viewpoint of the above-mentioned principle in IFRS 3 and IFRS 10, 
such transactions with an associate cannot be equity transactions because an 
associate is not a part of the consolidated group and the investor has not yet 
obtained control of the associate.  This means that other net asset changes of an 
associate are transactions with non-owners, rather than transactions with owners 
of the group.  Second, from the viewpoint of the above-mentioned principle in IAS 
1, transactions with non-owners would be presented in the statement of 
comprehensive income as transactions generating income or expenses.  

6. In addition, under the IASB’s proposal in the ED, conceptual anomalies would arise 
in the cases where a subsidiary issues additional shares to third parties in stages1.  
For example, if the first transaction is a change in ownership interest that does not 
result in loss of control, the second transaction is a change that results in loss of 
control but retains significant influence, and the third transaction is a change that 
does not result in loss of significant influence, then the first would be recognised in 
equity, the second in profit or loss, and the third would again lead to an equity 
transaction. 

7. We disagree with the IASB’s proposal because it is inconsistent with the 
above-mentioned fundamental principles and thus might cause serious 
interpretation issues.  From this viewpoint, we also disagree with the IASB’s 
rationale in paragraph BC5 of Basis for Conclusions in the ED. 

Alternative view by the ASBJ 

                                                  
1 Needless to say, we note that, for the transaction for short-term structuring purposes that may occur 
in practice, the analogy to the circumstance where a parent should account for the transactions as a 
single transaction (paragraph B97 of IFRS 10). 
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8. We believe it is important to address this issue on the basis of the fundamental 
principles in IFRSs.  In other words, application and interpretation of the 
fundamental principles in IFRS would enable us to find the most appropriate 
treatment under the existing IFRSs.  This would also resolve inconsistency. 

9. From this perspective, we suggest that other net asset changes of the investee 
should be recognised in the investor’s profit or loss. 

10. At the same time, we note that there is diversity in current practice because of the 
lack of clarity in IAS 28.  Although we do not believe it is appropriate to treat such 
transactions as equity transactions, as mentioned in paragraph 5 above, we 
acknowledge diversity in practice.  Clarification of this issue should be sought in 
the IASB’s future research project on equity method of accounting.  

11. The reasons why we suggest that recognition in profit or loss would be appropriate 
as an interpretation of the existing IFRSs are as follows: 

(1) First, in accordance with the definition of the equity method2 (paragraph 3 of 
IAS 28), all changes in an investor’s share in net asset of an investee should be 
recognised.  

(2) Second, because paragraph 11 of IAS 28 does not specify how an investor should 
account for its share of other net asset changes of the investee, we believe that 
fundamental principles or requirements of other IFRSs which address similar 
or related matters (i.e. IFRS 3, IFRS 10 and IAS 1) should be referred to, by 
applying the fundamental principles on selection of accounting policies in IAS 8 
Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors (paragraphs 
10 and 11).  

(3) Third, we should determine whether to recognise such transactions in equity or 
income/expenses on the basis of the fundamental principles in IFRS 3, IFRS 10 
(IAS 27) and IAS 1, as mentioned above.  According to those principles, such 
transactions are not transactions with the owner of the group and therefore 
should not be recognised in equity but should be treated as transactions with 
non-owners that generate income or expenses.    

(4) Fourth, we should determine whether the resulting income or expenses should 
                                                  
2 “The equity method is a method of accounting whereby the investment is initially recognised at cost 
and adjusted thereafter for the post-acquisition change in the investor's share of the investee's net 
assets.” 
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be recognised in profit or loss or in other comprehensive income.  The IASB is 
going to clarify the concept of “other comprehensive income” in the Conceptual 
Framework project.  Given the lack of clear definition and application principle, 
we believe it would be inappropriate to expand the use of other comprehensive 
income at this moment and therefore we suggest that recognition in profit or 
loss is appropriate as a residual of income or expenses.  

12. We believe our suggestion would have the following advantages: 

 It would achieve the most appropriate accounting treatment on the 
interpretation of IFRSs without departing from the IFRS structure. 

 It would retain consistency with the Conceptual Framework and fundamental 
principles in other IFRSs. 

 It would avoid complexity in reclassifying to profit or loss as proposed by the 
IASB. 

 It would eliminate diversity and enable the uniform treatment in the future. 

The concept of “one-line consolidation” 

13. We note the concept of “one-line consolidation”, but we do not believe that all of the 
principles applied in consolidation should be also applied to the accounting for 
associates. We observe that the current requirements for the equity method contain 
some departures from the concept of one-line consolidation. 

14. For example, paragraph BC24D of IAS39 states, “The Board noted that paragraph 
20 of IAS 28 explains only the methodology used to account for investments in 
associates. This should not be taken to imply that the principles for business 
combinations and consolidations can be applied by analogy to accounting for 
investments in associates and joint ventures.” 

Question 2 
The IASB also proposes that an investor shall reclassify to profit or loss the cumulative 
amount of equity that the investor had previously recognised when the investor 
discontinues the use of the equity method. Do you agree? Why or why not? 
15. From the viewpoint of our response to Question 1 that the share of other net asset 

changes should be recognised in profit or loss, we would not be in a position to 
comment on Question 2.  However, we are concerned about the IASB’s proposal to 
require reclassifying to profit or loss the cumulative amount of equity that the 
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investor had previously recognised when the investor discontinues the use of the 
equity method. 

Concerns relating to the IASB’s proposal 

16. We observe that reclassification of such an amount to profit or loss would cause the 
following inconsistencies: 

 Inconsistency with the notion of a one-line consolidation on which the IASB’s 
proposal is based 

Paragraph B98 of IFRS 10 does not require reclassification of the cumulative 
amount previously recognised in equity to profit or loss when control is lost as 
the changes in interests that do not result in loss of control,.  If the notion of a 
one-line consolidation is to be followed, it would be inconsistent to reclassify 
that amount to profit or loss as the IASB proposed in the ED. 

 Inconsistency with the fundamental principle in IAS 1 

In the light of the fundamental principle in IAS 1 that transactions with owners 
and transactions with non-owners should be clearly distinguished, it would be 
inconsistent to reclassify an item arising from an equity transaction previously 
presented in the statement of changes in equity to profit or loss in the 
statement of profit or loss and other comprehensive income when discontinuing 
the use of the equity method. 

 Inconsistency with other IFRSs prohibiting reclassifying equity to profit or loss 

(a) Paragraph 33 of IAS 32 Financial Instruments: Presentation states, “No 
gain or loss shall be recognised in profit or loss on the purchase, sale, issue 
or cancellation of an entity's own equity instruments.” 

(b) Paragraph AG32 of IAS 32 states, “On conversion of a convertible 
instrument at maturity, the entity derecognises the liability component and 
recognises it as equity. The original equity component remains as equity.  
There is no gain or loss on conversion at maturity.” 

(c) Paragraph 23 of IFRS 2 Share-based Payment states, “the entity shall not 
subsequently reverse the amount recognised for services received from an 
employee if the vested equity instruments are later forfeited or, in the case 
of share options, the options are not exercised.”  
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 It would produce two types of components of equity (items which will be 
reclassified to profit or loss and those which will not), like other comprehensive 
income, which would be difficult to explain conceptually. 

Question 3 

Do you have any other comments on the proposals? 

17. We consider it inappropriate that IASB’s proposal is based on the idea of returning 
to the previous requirements as a short-term solution. In addition, we have a 
serious concern about the proposal to require retrospective application. 

Concerns relating to returning to the previous requirements as a short-term solution 

18. We consider it inappropriate for the IASB to base its conclusion on returning to the 
legacy requirements as a short-term solution, due to the following perspectives. 

 The proposed treatment is inconsistent with the fundamental principles 
clarified by the revisions to related standards (the revision to IAS 1 in 2007 and 
the revisions to IFRS 3 and IAS 27 in 2008) 

 Contrary to the IASB’s principle-based approach to developing IFRSs, the IASB 
has developed an exception without sufficient deliberation and has 
acknowledged the inconsistency with the fundamental principles (as admitted 
in paragraph BC8 of the ED). 

 The previous requirement in IAS 28 prior to the revision to IAS 1 in 2007 
appeared to cover only the items recognised directly in equity, which became 
items of other comprehensive income after the revision to IAS 1 in 2007. (This is 
inferred on the basis of paragraph 10 of IAS 28, which states, “such changes 
include those arising from the revaluation of property, plant and equipment and 
from foreign exchange translation differences.”) 

 Even prior to the amendment mentioned above, it does not seem that IAS 28 
anticipated the accounting for other net asset changes as proposed in the ED.  
(This would be reasonably expected, given that IAS 27 prior to the 2008 revision 
did not specify the accoutring for the changes in ownership interests). 

 The IFRS Interpretations Committee, at its meeting in July 2009, had once 
made an agenda decision that share of a certain kind of other net asset change 
should be recognised in the investor’s profit or loss, same as our suggested 
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alternative. 

 Given that the treatment of other net asset changes in the ED is closely related 
with the issues in the Conceptual Framework and fundamental principles of 
other Standards, a short-term solution would not be preferable.  In addition, 
the equity method is included as one of the IASB’s research projects. 

Concerns relating to retrospective application  

19. We have a serious concern about the proposal to require retrospective application 
because it would not result in stable application of the standards as follows: 

 In practice, some entities recognise its share of other net asset changes of the 
investee in the investor’s profit or loss, as recommended in our comments. 

 As mentioned above, the IFRS Interpretations Committee once made an agenda 
decision that share of a certain kind of other net asset change should be 
recognised in the investor’s profit or loss, at its meeting in July 2009. 

 IAS 27 amended in 2008 prohibited its retrospective application (paragraph 45 
of IAS 27 (2008), now paragraph C3 and C6 of IFRS 10), in the situation where 
there were divergent practices prior to the amendment due to lack of 
requirements on how to account for changes in ownership interests in 
consolidation. 

         

We hope our comments will contribute to the forthcoming deliberations in the ED. 

Yours sincerely,  
 
 
 
Atsushi Kato 
Vice Chairman of the Accounting Standards Board of Japan 


