
 

 

Sir David Tweedie 
Chairman of the 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

Düsseldorf, October 28, 2005 
511/520 

Dear Sir David 

Re.:  Draft Technical Correction 1: Proposed Amendments to IAS 21 The Ef-
fects of Changes in Foreign Exchange Rates – Net Investments in a For-
eign Operation 

We appreciate the opportunity to comment on the draft Technical Correction men-
tioned above and would like to submit our comments as follows: 

 

Question 1 

Do you agree with the proposal in this draft Technical Correction? If not, why not? 
What changes do you propose and why? 

In principle we agree with the proposed amendments. However, according to para-
graph 15 in the case of subsidiaries being a foreign operation, a monetary item that is 
a receivable from or payable to this foreign operation is part of the entity’s net in-
vestment in that foreign operation if settlement of the item is neither planned nor 
likely to occur. According to paragraph 15B this applies for associates only in case of 
a receivable from such an associate. The Board should explain the different require-
ments for subsidiaries and associates in paragraphs 15 and 15B. Furthermore, the 
Board should state the reasons for amending the existing wording in IAS 28. 
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Question 2 
Do you have any other comments on the proposals? 

We wonder about the due process of the IASB issuing the first draft Technical Cor-
rection immediately after the comment period on the process of technical corrections 
elapsed. In or view, the Board loses credibility when issuing the first draft Technical 
Correction before the IASB has formally concluded on the process of technical cor-
rections. 

According to the proposed policy on technical corrections, technical corrections are 
limited to circumstances in which either it is clear that the words in a standard do not 
properly convey the Board’s intention or unexpected consequences of a standard 
have become apparent, that the Board would have corrected, had it been aware of 
them when the standard was issued. Unfortunately the Board does not explain which 
of the two circumstance stated above apply for the draft Technical Correction. 

 

We would be pleased to answer any questions that you may have or discuss any as-
pect of this letter. 

 

Yours sincerely 

Klaus-Peter Naumann Norbert Breker 
Chief Executive Officer Technical Director  
 Accounting and Auditing 
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