
 
 
 
8 October 2004 
 

CL 29 
Mr Andrea Pryde 
Assistant Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
LONDON EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Email: CommentLetters@iasb.org.uk 
 
 
Dear Madam 
 
EXPOSURE DRAFT 187– FINANCIAL GUARANTEE CONTRACTS AND CREDIT 
INSURANCES 
 
In response to your request for comments on Exposure Draft 187 – Financial Guarantee 
Contracts and Credit Insurances, attached please find the comment letter prepared by the 
South African Institute of Chartered Accountants (SAICA).  Please note that SAICA is 
not just a professional body, but also secretariat for the Accounting Practices Board 
(APB), who is the official standard-setting body in South Africa. 
 
In principle, we support the view that all financial guarantees should be accounted for on 
the same basis, irrespective of their legal form and we also support the proposal to bring 
financial guarantee contract within the scope of IAS 39 and remove them from the scope 
of IFRS 4. 
 
However, we believe that any change to the accounting treatment of financial guarantees, 
should address their treatment in the accounts of holders of such guarantees as well as 
issuers.  We disagree with paragraph AG4A(a) and BC4 which state that the holder of 
such a financial guarantee should be scoped out of the standard. 
 
We would like to thank you for the opportunity to provide comments on this document. 
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Please do not hesitate to contact me should you wish to discuss any of our comments. 
 
Yours sincerely 
 
 
Cynthia Mbili 
Project Director – Financial Services Sector 
 
 
cc: Doug Brooking (Chairman of the Accounting Practices Board) 
 Prof Geoff Everingham (Chairman of the Accounting Practices Committee) 
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Question 1 – Form of contract 
 
The Exposure Draft deals with contracts that require the issuer to make specified 
payments to reimburse the holder for a loss it incurs if a specified debtor fails to make 
payment when due under the original or modified terms of a debt instrument (financial 
guarantee contracts).  These contracts can have various legal forms, such as that of a 
financial guarantee, letter of credit, credit default contract or insurance contract.  Under 
the proposals in the Exposure Draft the legal form of such contracts would not affect 
their accounting treatment (see paragraphs BC2 and BC3). 

Do you agree that the legal form of such contracts should not affect their accounting 
treatment? 

If not, what differences in legal form justify differences in accounting treatments?  Please 
be specific about the nature of the differences and explain clearly how they influence the 
selection of appropriate accounting requirements. 
 
We support the objective to account for contracts with the same economic substance in 
the same manner and agree that the legal form of such contracts should not affect their 
accounting treatment. 
 
Question 2 – Scope  
 
The Exposure Draft proposes that all financial guarantee contracts should be within the 
scope of IAS 39 (see paragraph 2 of IAS 39 and paragraph 4 of IFRS 4), and defines a 
financial guarantee contract as “a contract that requires the issuer to make specified 
payments to reimburse the holder for a loss it incurs because a specified debtor fails to 
make payment when due in accordance with the original or modified terms of a debt 
instrument” (see paragraph 9 of IAS 39). 

Is the proposed scope appropriate? 

If not, what changes do you propose, and why? 
 
We believe that the scope is appropriate except as noted below: 
 
• We disagree with the scope limitation contained in the Exposure Draft (AG 4A (a) 

and BC 4), where the holder of such financial guarantees is scoped out of the 
standard.  The amendments to be incorporated into IAS39 should also address the 
accounting treatment by the holders of such contracts, in order to avoid inconsistent 
treatment and a measurement mismatch.  In our view, it is necessary that offsetting 
financial guarantees and credit insurance contracts be accounted for in the same 
manner, as that is how they are managed. 

 
• The mismatch between the treatment of guarantees held and issued introduces non-

symmetrical measurement bases.  For example, a credit insurer may hold 
reinsurance contracts to transfer losses arising from the financial guarantee 
contracts it has issued, or a bank may buy protection on a portfolio of financial 
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guarantee contracts.  The reinsurance contracts would be held at fair value whereas 
the financial guarantee contracts would be measured at the higher of the amortised 
premium and the amount determined in accordance with IAS 37. 

 
• We are concerned that the scope and definition of a “financial guarantee contract” 

does not fully address the issues as to which contracts should be included within the 
scope, and when these contracts would be regarded as derivatives. 

 
We propose that the Board provides additional guidance on the following questions: 

 
• If a credit default swap (CDS) is not referenced to a specific underlying debtor, but 

to a certain percentage of a reference portfolio, should it be classified as a financial 
guarantee, or a derivative instrument? 

 
• Would first-loss protection referenced to a portfolio of underlying accounts also 

qualify as a financial guarantee in terms of proposed changes as there is no 
specified debtor? 

 
• When shorting a financial guarantee contract, there is exposure to risks similar to 

that of the issuer of the financial guarantee contract.  Guidance is required as to 
whether this position would need to be treated as a financial guarantee contract.  
This would have the implication of creating inconsistency between the treatment of 
long and short positions. 

 
Question 3 – Subsequent measurement  
 
The Exposure Draft proposes that financial guarantee contracts, other than those that 
were entered into or retained on transferring financial assets or financial liabilities 
within the scope of IAS  39 to another party, should be measured subsequently at the 
higher of: 

(a) the amount recognised in accordance with IAS 37 Provisions, Contingent 
Liabilities and Contingent Assets; and 

(b) the amount initially recognised (ie fair value) less, when appropriate, cumulative 
amortisation recognised in accordance with IAS  18 Revenue (see paragraph 47(c) 
of IAS 39). 

Is this proposal appropriate?  If not, what changes do you propose, and why? 

We believe that the proposal outlined above is appropriate.  However, we would 
appreciate clarity and guidance on the following issues: 
 
• The exposure draft states that the premium received by the issuer is likely to 

represent the fair value of the guarantee at inception unless there is evidence to the 
contrary.  This does not address those financial guarantee contracts where the 
premium is collected in instalments.  The exposure draft should clarify whether 
such contracts should be treated as annual rolling contracts or whether the initial 
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value should be calculated as a discounted value of all gross premiums receivable 
over the life of the contract.  The latter seems to be consistent with IAS 18. 

• We would like to point out that applying IAS 37 for subsequent measurement may 
result in different accounting treatment for financial guarantee contracts and credit 
insurance.  IAS 37 permits the measurement of the obligation to be done on an 
individual valuation basis as well as on a portfolio valuation basis. 

• The exposure draft should also clarify what discount rate should be used in 
subsequent measurement.  IAS 37 requires the use of current market rate, whereas 
IAS 18 is unclear. 

• The reference to IAS 18 in the exposure draft is unclear.  We would therefore 
appreciate a more specific reference to a particular paragraph and, potentially, a 
comment on the respective impact in the AG section of IAS 39. 

• If the scope of the exposure draft is expanded to include holders of financial 
guarantees, we would appreciate clarification on the impact of financial guarantees 
on the measurement and presentation of the underlying items (protected by the 
guarantees).  For example, what would be the impact of a purchased credit 
protection on a portfolio of loans on the measurement of that portfolio? We believe 
that the guarantee should be considered (and presented) as a separate asset. 
However, we are aware that in practice the treatment varies.  Would the guarantee 
have any impact on the impairment calculation of the respective loans? 

 
• We believe that both issuers and holders of financial guarantees should have the 

option to elect such contracts as carried at fair valued through the income statement.  
The election is available for all other instruments within the scope of IAS 39 and 
we do not see a conceptual basis for exclusion of financial guarantees. 

 
Question 4 – Effective date and transition 
 
The proposals would apply to periods beginning on or after 1 January 2006, with earlier 
application encouraged (see paragraph BC27).  The proposals would be applied 
retrospectively. 
 
Are the proposed effective date and transition appropriate?  If not, what do you propose, 
and why? 
 
We agree that the earliest possible effective date is for annual periods beginning on or 
after 1 January 2006.   
 
Question 5 – Other comments  
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
We understand that, if a credit guarantee contract meets neither the definition of a 
financial guarantee contract under the proposed amendment to IAS 39 nor the definition 
of a an insurance contract under IFSR 4, the instrument is to be measured as a derivative 
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in terms of IAS 39, both by the holder and the issuer.  However, we are of the opinion 
that it would be useful to have clarity on the treatment by the holder of a contract that is 
not a derivative and meets the definition of a financial guarantee contract. 
 
The proposed definition refers to “a specified debtor”.  However, in practice, guarantees 
are commonly issued with respect to a portfolio of debtors, or a book of loans.  We would 
appreciate guidance regarding the classification and treatment of such guarantees. 
 
The measurement basis adopted for financial guarantee contracts is the same as that used 
for the subsequent measurement of contingent liabilities recognised in a business 
combination (IFRS 3 paragraph 48).  The Board should consider the consequential 
amendments to IFRS 3 when finalising this exposure draft. 
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