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Comments on the Exposure Draft of ED 2 Share-based Payment 
 
 
 
Question 2 

Paragraphs  4-6 of the draft IFRS propose requirements for the recognition of 
share-based payment transactions , including the recognition of an expense when 
the goods or services received are consumed. 

Are these recognition requirements appropriate? If not, why not, or in which 
circumstances are the recognition requirements inappropriate? 
 
[Answer] 
These recognition requirements are not appropriate for the following reasons: 
1) share-based payment transactions are transfers of welfare between new shareholders 

and existing shareholders and do not cause any reduction of assets of the entity, 
2) in many cases there is no market price to measure the fair market value of equity 

instruments granted.  On the other hand, the option pricing model is not sufficiently 
reliable and the estimated value would misrepresent the value of the instruments.  In 
the case of unlisted (non-public) equities, the probability of misrepresentation would be 
much higher,   
3) even in the U.S. where share-based payment is widely prevailed, the U.S. GAAP 

does not require the recognition of an expense, 
4) the proposed recognition of an expense  causes to jeopardize the growth of venture 

companies which are most likely to use the share based payment, thereby impeding the 
developments of new industries. 

As we mentioned the above, we believe that the recognition requirements are not 
appropriate.  Therefore, the following answers are just for the case that the IASB would 
not withdraw the proposal of recognition requirements.  Answering the following 
questions does not mean that we accept the recognition requirements. 
 
 
Question 3 

For an equity-settled share -based transaction, the draft IFRS proposed that, in 
principle, the entity should measure the goods or services received, and the 
corresponding increase in equity, either directly, at the fair value of the goods or 
services received, or indirectly, by reference to the fair value of the equity 
instruments granted, whichever fair value is more readily determinable (paragraph 
7).  There are no exemptions to the requirement to measure share-based payment 
transaction at fair value.  Fore example, there are no exemptions for unlisted 
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entities. 
Is this measurement principle appropriate?  If not, or in which circumstances is 

it not appropriate? 
 
[Answer] 
The measurement principle is not appropriate.  The entity should measure the goods or 

services received only directly at the fair value of the goods or services received but not 
indirectly by the reference to the fair value of the equity instruments granted for the 
following reasons: 
(1) the value of the equity instruments fluctuates with factors unrelated to the value of 

the goods or services received by the entity of the equity instruments; 
(2) also, the measurement date affects on the value. 
As to be discussed later, the corresponding account  on the credit side should be 

classified into a liability 
 
 
Question 6 

For equity-settled transactions  with parties other than employees, the draft IFRS 
proposes a rebuttable presumption that the fair value of the goods or services 
received is more readily determinable than the fair value of the equity instruments 
granted (paragraph 9 and 10). 

Do you agree that the fair value of the goods or services received is usually more 
readily determinable than the fair value  of the equity instruments granted?  In 
what circumstances is this not so? 
 
[Answer] 
We believe that the goods or services received should be measured at their fair value 

whether their fair value is more readily determinable than that of the equity instruments 
granted or not. 
 
 
Question 7 

For equity-settled transactions with employees, the draft IFRS proposes that the 
entity should measure the fair value of the employee services received by reference 
to the fair value of the equity instruments granted, because the latter fair value is 
more readily determinable (paragraph 11 and 12). 

Do you agree that the fair value of the equity instruments granted is more readily 
determinable than the fair value of the employee services received?  Are there any 
circumstances in which this is not so? 
 

[Answer] 
We believe that the goods or services received should be measured at the fair value 

whether their fair value is more readily determinable than that of the equity instruments 
granted or not. 
 
 
Question 10 

In an equity-settled share -based payment transaction, the draft IFRS proposes 
that having recognized the services received, and a corresponding increase in equity, 
the entity should make no subsequent adjustment to total equity, even if the equity 
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instruments granted do not vest or, in the case of options, the options are not 
exercised (paragraph 16).  However, this requirement does not preclude the entity 
from recognizing a transfer within equity, ie a transfer from one competent of 
equity to another. 

Do you agree with this proposed requirement?  If not, in what circumstances 
should an adjustment be made to total equity and why? 
 
[Answer] 
We do not agree to the proposed requirement.  If the equity instruments granted do not 

vest or, in the case of options, the options are not exercised, the entity should make 
subsequent  adjustments to total equity because the unadjusted equity causes creditors to 
misunderstand the financial conditions of the entity.  The adjustment should be made in 
all circumstances. 
We also do not agree to the idea of the equity-classification on which Question 10 is 

premised.  When the share-based payment is recognized, the corresponding account on 
the credit should be classified as a liability since there is a possibility that the equity 
instruments granted do not vest or, in the case of options, the options are not exercised.  
If the corresponding account on the credit side were classified as equity, the presentation 
would mislead creditors.  Therefore, the corresponding increase is tentatively credited 
to a liability until the options are exercised.  
 
 
Question 18 

If an entity cancels a share of option grant during the vesting period (other than a 
grant cancelled by forfeiture  when the vesting conditions are not satisfied), the draft 
IFRS proposes that the entity should continue to recognize  the services rendered by 
the counterparty in the remainder of the vesting period, as if that grant had not 
been cancelled.  The draft IFRS also proposes requirements for dealing with any 
payment made on cancellation and/or a grant of replacement options , and for the 
repurchase of vested equity instruments. 

Are the proposed requirements appropriate?  If not, please explain why not and 
provide details of your suggested alternative approach? 
 
[Answer] 
The proposed requirements are not appropriate.  If an entity cancels a share of option 

grant during the vesting period, the entity subsequently should de-recognize the canceled 
share of option grant because the presentation would mislead investors and other 
relevant persons. 
 
 
Question 19 

For cash-settled share-based payment transactions, the draft IFRS proposes that 
the entity should measure the goods or services acquired and the liability incurred 
at the fair value of the liability.  Until the liability is settled, the entity should 
remeasure the fair value of the liability at each reporting date, with any changes in 
value recognised in the income statement. 

Are the proposed requirements appropriate?  If not, please provide details of 
your suggested alternative approach. 
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[Answer] 
The proposed requirements are not appropriate.  The notion that the entity should 

remeasure the fair value of the liability at each reporting date, with any changes in value 
recognised in the income statement is not compatible with existing IFRSs which adopt 
the historical cost method to liabilities. 
 
 
Question 22 

 The draft IFRS proposes that an entity should apply the requirements of the 
IFRS to grants of equity instruments that were granted after the publication date of 
this Exposure Draft and had not vested at the effective date of the IFRS.  It also 
proposes that an entity should apply retrospectively the requirements of the IFRS 
to liabilities existing at the effective date of the IFRS, except that the entity is not 
required to measure vested share appreciation rights (and similar liabilities) at fair 
value, but instead should measure such liabilities at their settlement amount  (ie the 
amount that would have been paid on settlement of the liability had the 
counterparty demanded settlement at the date the liability is measured). 

Are the proposed requirements appropriate? If not, please provide details of 
your suggestions for the IFRS’s transitional provisions. 
 
[Answer] 
The proposed requirements are not appropriate.  The IFRS should apply only to share 

based payment that is granted after the effective date of the IFRS. 
 
 
Question 24 

In developing the Exposure Draft, the Board considered how various issues are 
dealt with under the US standard SFAS 123 Accounting for Stock- Based 
Compensation , as explained further in the Basis for Conclusions. Although the  
draft IFRS is similar to SFAS 123 in many respects, there are some differences.  
The main differences include the following.   

(a) Apart from transactions within the scope of another IFRS, the draft IFRS 
does not propose any exemptions, either from the requirement to apply the  IFRS 
or from the requirement to measure share- based payment transactions at fair 
value. SFAS 123 contains the following exemptions, none of which are included in 
the draft IFRS:  
-employee share purchase plans are excluded from SFAS 123, provided specified 
criteria are met, such as the discount given to employees is relatively small; 

- SFAS 123 encourages, but does not require, entities to apply its fair value 
measurement method to recognise transactions with employees; entities are 
permitted to apply instead the intrinsic value measurement  method in 
Accounting Principles Board Opinion No. 25 Accounting for Stock Issued to 
Employees (paragraphs BC70- BC74 in the Basis for Conclusions give an 
explanation of intrinsic value); and 

- unlisted (non- public) entities are permitted to apply the minimum value  method 
when estimating the value of share options, which excludes from the valuation the 
effects of expected share price volatility (paragraphs BC75- BC78 in the Basis for 
Conclusions give an explanation of minimum value). 
(b) For transactions in which equity instruments are granted to employees, both 
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SFAS 123 and the draft IFRS have a measurement method that is based on the fair 
value of those equity instruments at grant date. However: 
-under SFAS 123, the estimate of the fair value of an equity instrument at grant 
date is not reduced for the possibility of forfeiture due to failure  to satisfy the 
vesting conditions, whereas the draft IFRS proposes that the possibility of 
forfeiture should be taken into account in making such an estimate. 

- under SFAS 123, the transaction is measured at the fair value of the  equity 
instruments issued. Because equity instruments are not regarded as issued until 
any specified vesting conditions have been satisfied, the transaction amount is 
ultimately measured at the number of vested equity instruments multiplied by the 
fair value of those equity instruments at grant date. Hence, any amounts 
recognised for employee services received during the vesting period will be  
subsequently reversed if the equity instruments granted are forfeited.  Under the 
draft IFRS, the transaction is measured at the deemed fair value of the employee 
services received. The fair value of the equity instruments granted is used as a 
surrogate measure, to determine  the deemed fair value of each unit of employee 
service received.  The transaction amount is ultimately measured at the number 
of units of service received during the vesting period multiplied by the deemed 
fair value per unit of service. Hence, any amounts recognised for employee 
services received are not subsequently reversed, even if the  equity instruments 
granted are forfeited.   
(c) If, during the vesting period, an entity settles in cash a grant of equity 

instruments, under SFAS 123 those equity instruments are regarded as having 
immediately vested, and therefore the amount of compensation expense measured 
at grant date but not yet recognised is recognized immediately at the date of 
settlement. The draft IFRS does not require immediate recognition of an expense 
but instead proposes that the entity should continue to recognise the services 
received (and hence the resulting expense) over the remainder of the vesting period, 
as if that grant of equity instruments had not been cancelled. 

(d) SFAS 123 does not specify a measurement date for transactions with parties 
other than employees that are measured at the fair value of the  equity instruments 
issued. Emerging Issues Task Force Issue 96- 18 Accounting for Equity Instruments 
That Are Issued to Other Than Employees for Acquiring, or in Conjunction with 
Selling, Goods or Services requires the fair value of the equity instruments issued to 
be measured at the earlier of (i) the date a performance commitment is reached or 
(ii) the date performance is complete. This date might be later than grant date, for 
example, if there is no performance commitment at grant date. Under the  draft 
IFRS, the fair value of the equity instruments granted is measured at grant date in 
all cases. 

(e) SFAS 123 requires liabilities for cash- settled share appreciation rights 
(SARs) to be measured using an intrinsic value measurement method.  The draft 
IFRS proposes that such liabilities should be measured using a fair value 
measurement method, which inc ludes the time value of the SARs, in the same way 
that options have time value (refer to paragraphs BC70- BC81 of the Basis for 
Conclusions for a discussion of intrinsic value, time value  and fair value). 

(f) For a share- based payment transaction in which equity instruments are  
granted, SFAS 123 requires realised tax benefits to be credited direct to equity as 
additional paid- in capital, to the extent that those tax benefits exceed the tax 
benefits on the total amount of compensation expense recognised in respect of that 
grant of equity instruments. The draft IFRS, in a consequential amendment to IAS 
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12 (revised 2000) Income Taxes , proposes that all tax effects of share - based 
payment transactions should be recognised in profit or loss, as part of tax expense.    

 
For each of the above differences, which treatment is the most appropriate?  

Why? If you regard neither treatment as appropriate, please provide details of your 
preferred treatment. 

(Respondents may wish to note that further details of the differences between the 
draft IFRS and SFAS 123 are given in the FASB’s Invitation to Comment.) 
 
[Answer] 
(a) we support the policy of SFAS 123 allowing entities to apply instead the intrinsic 

value measurement method. 
(b) As discussed in the answer to the Question 10, we do not support both SFAS 123 

and the draft IFRS. 
 

***************************************** 


