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16 July 2004

Sir David Tweedie, Chairman
International Accounting Standards Board
30 Cannon Street
London  EC4M 6XH
United Kingdom

Dear Sir David,

Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRS 3 Business Combinations

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to comment on the International Accounting Standards 
Board’s (the Board’s or IASB’s) Exposure Draft— Amendments to IFRS 3 Business 
Combinations – Combinations by Contract Alone or Involving Mutual Entities (referred to as 
the proposed amendments or the Exposure Draft).  Our responses to the questions raised in the 
Exposure Draft and comments on specific matters of concern are set out in the Appendix to 
this letter.

We strongly disagree with the proposed amendments and the issuance of any standard arising 
from this Exposure Draft.  The proposed amendments create an additional form of purchase 
accounting with different rules than those for other business combinations.  We believe the 
proposals constitute an unsuitable short-term solution and believe it would be more 
appropriate to leave the standard unchanged until such time as adequate research into, and 
resolution of, the accounting issues created by such transactions is completed.

We urge the Board to proceed with its project on ‘fresh start accounting’ as we consider 
exploration of this possibility may assist in the identification of conceptually robust solutions 
to this issue.

We do not believe the late introduction of a new requirement should form part of the so-called 
‘stable platform’.  If the Board proceeds with this project, we suggest any final standard be 
effective in 2006.   

If you have any questions concerning our comments, please contact Ken Wild in London at 
(020) 7007 0907.

Sincerely,



Appendix
Comments of Deloitte Touche Tohmatsu on

Amendments to Business Combinations

2

Question 1

The Exposure Draft proposes:

(a) to remove from IFRS 3 the scope exclusions for business combinations involving 
two or more mutual entities and business combinations in which separate entities 
are brought together to form a reporting entity by contract alone without the 
obtaining of an ownership interests

(b) to require the acquirer to measure the cost of a business combination as:
i. the aggregate of the following amounts when the combination is one in which 

the acquirer and acquiree are both mutual entities:
• the net fair value of the acquiree’s identifiable assets, liabilities and 

contingent liabilities; and
• the fair value, at the date of exchange, of any assets given, liabilities 

incurred or assumed, or equity instruments issued by the acquirer in 
exchange for control of the acquiree

Therefore, goodwill would be recognised in the accounting for such 
transactions only to the extent of any consideration given by the acquirer in 
exchange for the control of the acquiree.

ii. The net fair value of the acquiree’s identifiable assets, liabilities and contingent 
liabilities when the combination is one in which separate entities or businesses 
are brought together to form a reporting entity by contract alone without the 
obtaining of an ownership interest.  Therefore no goodwill would arise in the 
accounting for such transactions.

Is this an appropriate interim solution to the accounting for such transactions until the Board 
develops guidance on applying the purchase method to such transactions as part of a 
subsequent phase of its Business Combinations project?  If not, what other approach would 
you recommend as an interim solution to the accounting for such transactions, and why?

We do not believe an interim solution to the accounting for the identified transactions is 
necessary.  In addition, given the nature of certain of the transactions identified (i.e., 
transactions that do not involve consideration given), we do not believe that an appropriate 
accounting solution can be resolved without additional research.  We note, however, that 
certain transactions involving control by contract, such as those involving dual holding 
companies, may involve consideration and, therefore, should be appropriately within the scope 
of IFRS 3.  

In addition, we question the scope of the entities potentially impacted by the Exposure Draft 
and believe the Board should continue to focus on its project on ‘fresh start accounting’.  We 
have been unable to identify at this time an accounting methodology that would represent an 
appropriate short-term fix that resolves the issues of accounting for certain of the transactions 
identified.  Accordingly, we believe such transactions should continue to be excluded from the 
scope of IFRS 3. 

The more specific nature of our concerns is noted below.
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Economics
While we believe that transactions are generally entered into for the mutual benefit of the 
parties involved, we do not believe that those benefits are necessarily enjoyed by the owners 
of the pre-existing entities in proportion to the historic cost of the acquirer and the fair value of 
the acquiree.  The proposed method of accounting effectively presumes that the benefits are 
enjoyed in such proportions, by assuming that the fair value of the equity interest the acquiree 
is considered to obtain in the combined entity is equal to the fair value of the assets, liabilities 
and contingent liabilities they forfeit in joining the combined entity.  In fact, having fair valued 
the acquiree, but not the acquirer, it is possible that the equity instruments in the combined 
entity attributable to the acquiree’s interest may be likely to appear to be greater than those of 
the acquirer (which would simply be the historic cost of the acquirer’s equity).  

Additional Method of Purchase Accounting 
The proposed measurement of the cost of combination does not represent the cost to the 
acquirer of entering into the transaction, it represents the cost to the acquiree of entering into 
the transaction. While we accept the rationale that the IAS 22 method of purchase accounting 
is different from that required by IFRS 3, we believe the Board have failed to acknowledge 
that the proposed method is also different in that it fails to take account of the costs of 
acquisition incurred by the acquirer.  Such directly attributable costs do represent part of the 
cost to the acquirer of entering into the transaction.  We believe more research is needed to 
determine the appropriate accounting for transactions that do not involve consideration given.

We believe the creation of an additional and new purchase method is misleading, in that it 
would encourage users in the belief that the transaction had been accounted for similarly to 
other transactions accounted for under IFRS 3 when in fact the converse is true.

Identification of Acquirer
We believe that the identification of the acquirer in transactions that do not involve 
consideration given may be difficult.  We believe that the IASB should further research this 
issue and field test any proposals before proceeding with a final standard.  

Credit side of entry
The Exposure Draft provides no guidance as to what the credit side of the entry should be in 
such an acquisition.  To illustrate this issue numerically, if the acquiree has assets of 100 and 
liabilities of 20 and no contingent liabilities, the existing owners of the acquiree are considered 
to acquire equity of 80 in the acquirer.  Because the assets and liabilities of the acquiree have 
been fair valued, and those of the acquirer retained at cost, it is possible that the equity section 
would show a higher value of equity attributable to the acquiree than is attributable to the 
acquirer, which does not reflect the substance of the transaction, nor the likely future profit 
distributions agreed in the business combination agreement.

Existing goodwill in the acquiree
We are also concerned that the proposals deny the combined entity any opportunity to 
recognise acquired goodwill existing in the books of the acquiree at the date of the acquisition.  
Under IFRS 3, the application of the purchase method effectively ensures that the value of any 
goodwill existing in the acquiree is recognised in goodwill on acquisition.  Under the 
proposals, existing goodwill cannot be recognised, as the purchase consideration measurement 
would not include the existing goodwill.
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Question 2

The Exposure Draft proposes that no amendments be made to the transitional and effective 
date requirements in IFRS 3.  This would have the effects set out in paragraph 6(a) – 6(c) 
above on the accounting for business combinations in which the acquirer and acquiree are 
both mutual entities or in which separate entities or businesses are brought together to form a 
reporting entity by contract alone without the obtaining of an ownership interest.

Is this appropriate?  If not, what transitional and effective date arrangements would you 
recommend for such business combinations and why?

Further to the comments in our cover letter, we also believe the issuance of the Exposure Draft 
so soon after the release of IFRS 3 suggests this issue may not have been thoroughly 
considered and may undermine the credibility of the IASB.  Given that the IASB was unable 
to resolve this issue as part of its Business Combinations Phase I project, the Board should 
have held consideration of this issue over to the next Phase of the project, rather than 
attempting to resolve this issue immediately after the issuance of IFRS 3.


