
RESERVE 

BANK 
O F N E W Z E A L A N D

12 August 2002 

Ms Lay Wee Ng 
Director - Accounting and Professional Standards 
Institute of Chartered Accountants of New Zealand 
PO Box 11-342 
WELLINGTON 

Dear Ms Ng 

Banking System Department 

IMPROVEMENTS TO INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS 

Attached are our comments on the proposed improvements to international 
accounting standards. 

Our interest in these improvements mainly relates to issues that could 
potentially affect the accounting for the financial statements of financial 
institutions. As our comments are restricted to the proposed improvements, 
we also reserve our judgement on the substance of any of the International 
Accounting Standards that may relate to the improvements. 

We hope that our comments assist. 

Yours sincerely 

Peter Ledingham 
Head of Financial System Oversight 
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APPENDIX 

IAS 1 Presentation of Financial Statements 

Question 1 

The Bank considers that the most defendable approach is the New Zealand 
one whereby reporting entities are required to comply with GAAP, and if in 
doing so a true and fair view is not given, then additional information should 
be disclosed which presents that view. 

We also observe that many national accounting standard setters are likely to 
issue (potentially modified) IAS's in their own name rather than the IASB's, 
in which case the rules pertaining to individual national financial reporting 
frameworks will be most relevant. 

In this context, a more practical approach is probably not to include these 
requirements in an IAS, and leave the issue of compliance with GAAP to each 
of the national legal or regulatory authorities who deal with these issues. 

IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors 

The Bank supports the proposed changes made to IAS 8. 

IAS 21 The Effects of Changes in Foreign Exchange Rates 

Question 2

In making decisions about the presentation currency, each entity or branch 
operation within a group should take into account factors such as: 

GAAP within the country in which it operates; 

the need to ensure the comparability of financial statements within the 
financial reporting context in which it operates; 

the main audience to whom the financial statements are targeted. 

Normally these factors will result in the presentation currency corresponding 
with the national currency of the country in which the entity or branch 
conducts its business. But generally this should not cause conflicts with the 
provisions of IAS 21, because most often the functional currency for such 
operations is also likely to correspond with the national currency. 
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With respect to multinational corporations, we also note that it is probably not 
very practical for them to prepare financial statements in several currencies, 
one each for all the countries in which they operate. In these circumstances, 
the financial statements and group financial statements of the entity heading 
the multinational are probably best presented on the basis of the functional 
currency in which the global operations are primarily conducted. 

Our understanding here is that the functional currency is defined to include 
currencies which are linked to the currency of the primary economic 
environment in which an entity operates. 

IAS 24 Related Party Disclosures 

Question 2

As does the Board, the Bank does not agree with the IASB proposal not to 
require separate disclosure of related party transactions and outstanding 
balances in the separate financial statements of a parent or wholly-owned 
subsidiary that are that are made available or published with the consolidated 
financial statements for the group to which the entity belongs. 

We consider that the related party disclosures on the reporting entity as a legal 
entity are as important, and in some respects more important, than those 
pertaining to the consolidated financial statements. 

IAS 27 Consolidated and Separate Financial Statements 

Question 1 

We would like to point that the revised paragraph 8 conflicts with the 
provisions of the Financial Reporting Act 1993, in that it would permit 
consolidated financial statements not to be prepared if the minority interests in 
a company unanimously agree. 

While on the surface the revision seems reasonable, we have some difficulty 
in understanding why minority interests would or ever should agree to such a 
proposal, given that for them the entity in which they have invested is not an 
in-substance economic extension of another entity, as it may be where full 
ownership exists, but rather the only entity to which they can have recourse in 
the event of that entity getting into economic difficulties. Also, unless national 
legislation permits, what redress to majority shareholders would minority 
interests have if they do not unanimously agree and consolidated financial 
statements are still not prepared? 
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We suggest that the most efficient solution to these kinds of issues is to 
simply apply the paragraph only to wholly owned subsidiaries. 

As for criterion ( d), it should probably be deleted, as it is not necessary (its 
content is covered by the combination of paragraphs 7 and 8 operating 
together). 

Question 2 

The Bank agrees with this proposal. 

Question 3

If the purpose of these proposals is to provide investors with information on 
investment costs or the recovery of investment costs, or to provide them with 
some capacity to make comparisons between the original cost of investments 
and their current valuations, then we doubt whether the proposed 
requirements are the most useful or meaningful way of achieving these 
objectives. Rather, such goals are probably best met using a tailor-made 
disclosure framework. 

Also, since the legal entity and group financial statements of a reporting entity 
are always presented together, then the objective of attempting to achieve 
consistency in the accounting bases used for the preparation of these two 
types of financial statements is not only valid, but also highly desirable and 
relevant. This is especially so if it helps to avoid any confusion that is likely 
to arise in the minds of investors about the meaning of the potentially large 
differences in the portrayal of the same reporting entity's equity position were 
different accounting bases to be used. 

Using consistent accounting bases is also likely to minimise compliance costs. 

Conceptually we consider that using the equity method of accounting for 
investments in subsidiaries and associates in a reporting entity's "separate 
financial statements" best provides for consistency with the accounting basis 
used for consolidations. 

Paragraph 13 

On the proposed paragraph 13 of IAS 27, if there is no binding agreement to 
sell a subsidiary within a year, then we think it would be imprudent not to 
require consolidation in this situation. Only if such a binding agreement does 
exist should the sale be accounted for as a current asset. However, since in the 
latter circumstances the sale is most likely to occur at a fixed price at an 
agreed time in the future, then even in terms of IAS 39 provisions the asset 
would probably have to be accounted for as an held-to-maturity investment, 
the result being that fair value measurement should generally not enter the 
picture. 
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Accordingly, the basis for incorporating paragraph 13 into IAS 27 is not clear, 
and we suggest that it should either be deleted from the standard, or revised 
on the basis of the above discussion. 

IAS 28 Accounting for Investments in Associates 

The Bank supports the use of the equity method of accounting for associates 
in investors' "separate financial statements", for the same reasons discussed in 
relation to question 3 of IAS 27 given above. 

With respect to the issue of the accounting for a temporary acquisition of an 
investment in an associate, as contained in the revised paragraph 8 of IAS 28, 
our views and suggested remedies on this issue are the same as those 
mentioned above on the revised paragraph 13 of IAS 27. 

Question 1 

We consider that it is probably not appropriate to allow the associate 
investments of "venture capital organisations" to be accounted for on a basis 
different to that of the equity method - almost by definition, any equity 
investments made by such organisations are unlikely to be amenable to 
reliable valuation. 
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