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Sir,  

 

The Institute of Chartered Accountants of Pakistan welcomes the opportunity to offer 

comments on the above mentioned exposure draft. Overall, we agree with the proposals 

outlined in the exposure draft. 

 

Please find enclosed the comments of the relevant Committee of the Institute for your 

perusal.  

 

If you require any further clarification, please do not hesitate to contact us. 
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SUMMARY OF EXPOSURE DRAFT ''SIMPLIFYING EARNINGS PER SHARE” 
 
Question 1—Mandatorily convertible instruments and instruments issuable for little or no cash or 
other consideration  
 
Paragraphs 18 and 19 of the exposure draft propose that the weighted average number of 
ordinary shares should include only instruments that give (or are deemed to give) their holder the 
right to share currently in profit or loss of the period. If ordinary shares issuable for little or no 
cash or other consideration or mandatorily convertible instruments do not meet this condition, 
they will no longer affect basic EPS. 
 
(a) Do you agree that the weighted average number of ordinary shares for basic EPS should 
include only instruments that give (or are deemed to give) their holder the right to share currently 
in profit or loss of the period? Why or why not? 
(b) Does the exposure draft apply this principle correctly to mandatorily convertible instruments 
and ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration? Why or why not? 
 
Agree to both (a) and (b) as discussed below.  
 

(a) The basic purpose of the EPS is to provide a measure of the interest of each 
ordinary share in the performance of an entity. As such it is correct to include, in 
the weighted average number of ordinary shares for basic EPS, only those 
instruments that give (or are deemed to give) their holder the right to share 
currently in profit or loss of the period. 

 
(b) Yes it does. For inclusion in the weighted average number of ordinary shares, 

instruments must entitle the holder to a share in current profits. Mandatorily 
convertible instruments and ordinary shares issuable for little or no cash or other 
consideration (such as shares issued under employee share option schemes) do 
entitle the holder to a share in current profits and thus have to be included. 

 
Question 2—Gross physically settled contracts to repurchase an entity’s own shares and 
mandatorily redeemable ordinary shares 
 
Paragraphs A31 and A32 of this exposure draft propose clarifying that an entity treats ordinary 
shares that are subject to a gross physically settled contract to repurchase its own shares as if 
the entity had already repurchased the shares. Therefore, the entity excludes those shares from 
the denominator of the EPS calculation.  
To calculate EPS, an entity allocates dividends to the financial liability relating to the present 
value of the redemption amount of the contract. Therefore, the liability is a participating 
instrument and the guidance in paragraphs A23–A28 applies to this instrument.  
However, such contracts sometimes require the holder to remit back to the entity any dividends 
paid on the shares to be repurchased. If that is the case, the liability is not a participating 
instrument. 
 
The Board proposes that the principles for contracts to repurchase an entity’s own shares for 
cash or other financial assets should also apply to mandatorily redeemable ordinary shares. 
 
Do you agree with the proposed treatment of gross physically settled contracts to repurchase an 
entity’s own shares and mandatorily redeemable shares? Why or why not? 
 
Agree. 
 
Gross physically settled forward purchase contracts for own shares are accounted for in 
accordance with paragraph 23 of IAS 32 as if the shares have already been purchased. A 



financial liability is recognised for the present value of the redemption amount with a 
reclassification from equity.  

The effect of the forward purchase contract is to cause the ordinary shares to be 
accounted for as a participating debt instrument rather than an equity instrument. IAS 32 
requires an entity to recognise a liability for the present value of the redemption amount of 
the contract to repurchase the entity’s own shares. To calculate earnings per share, an 
entity allocates dividends to that financial liability. As a consequence, the liability 
participates in profit or loss of the entity and meets the definition of a participating 
instrument. 

Forward purchase contracts for own shares will sometimes include an additional 
condition that requires the holder of the forward purchase contract to remit back to the 
entity any dividends paid on the shares to be repurchased. Such a requirement results in 
the ordinary shares being accounted for as a non-participating debt instrument and thus 
excluded from the denominator for calculating EPS.  

Mandatorily redeemable shares have the same characteristics as a participating debt 
instrument and hence merit the same treatment in the computation of EPS. 
 
Question 3—Instruments that are measured at fair value through profit or loss 
 
For an instrument (or the derivative component of a compound instrument) that is measured at 
fair value through profit or loss, paragraphs 26 and A28 propose that an entity should not: 
(a) adjust the diluted EPS calculation for the assumed exercise or conversion of that instrument; 
or 
(b) apply the guidance for participating instruments and two-class ordinary shares in paragraphs 
A23–A28. 
 
Do you agree that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary equity holders 
of instruments measured at fair value through profit or loss and that recognising those changes in 
profit or loss eliminates the need for further adjustments to the calculation of EPS? Why or why 
not? 
 
Agree.  
 
When an entity measures an instrument at fair value through profit or loss, the change in 
the fair value of the instrument is recognized in the profit or loss for the period. Therefore 
earnings used in the EPS calculation already reflect the effect of those instruments on 
ordinary equity holders and thus there is no need for further adjustments to the 
calculation of EPS.  
 
Question 4—Options, warrants and their equivalents 
 
For the calculation of diluted EPS, an entity assumes the exercise of dilutive options, warrants 
and their equivalents that are not measured at fair value through profit or loss. Similarly, 
paragraph 6 of this exposure draft proposes clarifying that to calculate diluted EPS an entity 
assumes the settlement of forward contracts to sell its own shares, unless the contract is 
measured at fair value through profit or loss. In addition, the boards propose that the ordinary 
shares arising from the assumed exercise or settlement of those potential ordinary shares should 
be regarded as issued at the end-of-period market price, rather than at their average market price 
during the period. 
 
(a) Do you agree that to calculate diluted EPS an entity should assume the settlement of forward 
sale contracts on its own shares in the same way as options, warrants and their equivalents? 
Why or why not? 



(b) Do you agree that ordinary shares arising from the assumed exercise or settlement of options, 
warrants and their equivalents should be regarded as issued at the end-of-period market price? 
Why or why not? 
 
Agree to both (a) and (b) 
 
(a) The objective of diluted EPS is to provide a measure of the interest of each ordinary 
share in the performance of an entity while giving effect to all dilutive potential ordinary 
shares outstanding during the period. Therefore, diluted EPS includes in addition to basic 
EPS dilutive potential ordinary shares from options, warrants and their equivalents, 
convertible instruments as well as other contingently issuable shares.  
 
The settlement of forward sale contracts on an entity’s own shares has the same dilutive 
effect as that arising on exchange of options, warrants and their equivalents with ordinary 
shares. As such to calculate diluted EPS an entity should assume the settlement of 
forward sale contracts on its own shares in the same way as options, warrants and their 
equivalents  
 
(b) If an instrument classified as a liability is settled in shares, the liability for the 
instrument is extinguished without sacrifice of assets and the amount of the liability is 
credited to equity. Therefore, proceeds from the exercise of dilutive options, warrants and 
their equivalents include the end-of-period carrying value of the liability that is assumed to 
be settled. Furthermore in order to maintain consistency, ordinary shares should be 
regarded as issued at the end-of-period market price, rather than at their average market 
price during the period  
 
Question 5—Participating instruments and two-class ordinary shares 
 
Paragraph A23 proposes to extend the scope of the application guidance for participating 
instruments to include participating instruments that are classified as liabilities. In addition, the 
Board proposes to amend the application guidance for participating instruments and two-class 
ordinary shares. The proposed application guidance would introduce a test to determine whether 
a convertible financial instrument would have a more dilutive effect if the application guidance in 
paragraph A26 and A27 for participating instruments and two-class ordinary shares is applied or if 
conversion is assumed. The entity would assume the more dilutive treatment for diluted EPS. 
Also, the amended application guidance would require that, if the test causes an entity to assume 
conversion of dilutive convertible instruments, diluted EPS should reflect actual dividends for the 
period. In contrast, diluted EPS would not include dividends that might have been payable had 
conversion occurred at the beginning of the period. 
 
Do you agree with the proposed amendments to the application guidance for participating 
instruments and two-class ordinary shares? Why or why not?  
 

Agree 

Paragraph A14 of current IAS 33 explains how participating equity instruments and two-
class ordinary shares affect diluted EPS.  
 

a) If those instruments are convertible into ordinary shares, conversion is assumed if 
the effect is dilutive but  

b) If those instruments are not convertible into a class of ordinary shares, profit or 
loss for the period is allocated to the different classes of instruments in 
accordance with their dividend rights or other rights to participate in undistributed 
earnings.  

 



The proposal introduces a test to determine how a participating instrument and a second 
class of ordinary shares should be included in the diluted EPS. The instruments are to be 
taken into account as the more dilutive of: 

a) assuming exercise or conversion; and 

b) assuming no exercise or conversion. 

Although paragraph A14 of current IAS 33 is clear on how to calculate diluted EPS under 
the two-class method for participating instruments, it might in certain cases not maximise 
the dilution of EPS. Therefore, more detailed application guidance helps in determining 
whether a convertible financial instrument would have a diluted effect.  
 
Shares that are exercised or converted do participate in dividends and that those shares 
should be assumed to have received dividends which affects the allocation of 
undistributed profits or losses to the different classes of participating instruments. We 
agree that actual rather than hypothetical dividends should be used for this allocation.  
 
Question 6—Disclosure requirements 
 
The Board does not propose additional disclosures beyond those disclosures already required in 
IAS 33. 
Are additional disclosures needed? If so, what additional disclosures should be provided and 
why? 
 
No additional disclosures are needed 
 
 


