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Dear Mr Hoogervorst, 

 

Thank you for the opportunity to comment on exposure draft 

“ED/2011/3: Mandatory Effective Date of IFRS 9”. We basically 

welcome the IASB’s proposal to postpone mandatory application of 

IFRS 9 until 2015. It will be essential, however, to finalise the out-

standing phases of IFRS 9 (impairment and hedge accounting) without 

delay so that all three phases of IFRS 9 can be applied simultaneously 

from 1 January 2015 as planned. 

 

Our replies to your questions are as follows: 

 

Question 1 

The Board proposes to amend IFRS 9 (2009) and IFRS 9 (2010) 

so that entities would be required to apply them for annual 

periods beginning on or after 1 January 2015. Do you agree? 

Why or why not? If not, what alternative do you propose? 

 

We support the IASB’s proposal to make the application of IFRS 9 

mandatory only from 2015. Entities will need the period until then to 

implement the new requirements adequately. We welcome the object-

tive of enabling initial application of all three phases of IFRS 9 at the 

same time. To achieve this, however, it will be necessary to finalise 

phases 2 (impairment) and 3 (hedge accounting) in the very near future.  

 

In the event of further delays in completing IFRS 9, we would urge the 

IASB to postpone the mandatory effective date since it will not be feasible 

to implement the new requirements properly in a period of less than 36 

months. Such a postponement would, moreover, give the IASB an oppor-

tunity to develop a high-quality standard on this extremely complex issue 

while ensuring that users had sufficient time for its implementation.  
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Question 2 

The Board proposes not to change the requirement in IFRS 9 for comparatives to be 

presented for entities that initially apply IFRS 9 for reporting periods beginning on or 

after 1 January 2012. Do you agree? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose?  

 

To reduce the implementation burden on entities, the new requirements should be applied prospec-

tively only, in our view. If retrospective application is required, however, we would suggest modify-

ing the transitional arrangements as follows. 

 

The transitional arrangements were designed by the IASB with the aim of simplifying initial appli-

cation. In consequence, they differ from the full retrospective application normally required for new 

standards and by IAS 8. For financial institutions in particular, however, they will not bring the 

intended relief, but will actually result in a significant increase in complexity since IT systems can 

only operate on the basis of either IAS 39 or IFRS 9 requirements during the comparative period. 

Parallel implementation of the two standards is not feasible. Furthermore, it is not possible – or 

would require excessive time and effort – to designate transactions retroactively depending on the 

date of their derecognition from either an IAS 39 or IFRS 9 system and subsequently combine them 

for inclusion in the accounts. This mixing of “old” and “new” requirements would also be extremely 

problematic to communicate to shareholders, rating agencies and other users of financial state-

ments.  

 

For these reasons, we would argue in favour of granting entities the option of applying IFRS 9 

retrospectively for the purposes of presenting comparatives.  

 

The plan to make the mandatory date of initial application the beginning of the period in which 

financial statements are prepared using the new requirements for the first time presents another 

difficulty in switching to IFRS 9.  

 

The timing of this initial application determines the allocation of financial instruments to the IFRS 9 

measurement categories, which then have to be applied retrospectively. As a result, instruments 

will only be able to be categorised provisionally on the opening balance sheet date (1 January of the 

comparative year) and the categorisation will have to be checked and adjusted at the time of initial 

application. This will necessitate double programming of IT systems. 

 

With this in mind, we believe it would make better sense to allow entities the option of allocating 

instruments to IFRS categories on the basis of the situation either on the opening balance sheet 

date (1 January of the comparative year) or at the time of initial application. 

 

Yours sincerely, 

on behalf of the German Banking Industry Committee 

Association of German Banks 

 
 
 
Dirk Jäger   Ingmar Wulfert 
 


