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The IFRIC was asked to provide guidance on whether an arrangement under which an entity has 

transferred the contractual rights to receive the cash flows of a financial asset but continues to provide 

servicing on the transferred asset would fail the definition of a transfer of cash flows in terms of IAS 39 

paragraph 18(a) [now replaced by paragraph 3.2.4(a) of IFRS 9]. 

 

The IFRIC noted that paragraph 18(a) focuses on whether an entity transfers the contractual rights to 

receive the cash flows from a financial asset. The determination of whether the contractual rights to cash 

flows have been transferred is not affected by the transferor retaining the role of an agent to administer 

collection and distribution of cash flows. Therefore, retention of servicing rights by the entity transferring 

the financial asset does not in itself cause the transfer to fail the requirements in paragraph 18 (a) of 

IAS 39. The IFRIC decided not to add the issue to its agenda as it did not expect significant diversity in 

practice to arise. 


